novi migrantski val

Slovenski ministar zbog migranata želi dodatne ograde na granici s Hrvatskom

23.04.2020 u 15:54

Bionic
Reading

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs najavio je da će sadašnja vlada 'intenzivno' nastaviti s postavljanjem dodatne ograde na granici s Hrvatskom radi sprječavanja mogućeg novog migrantskog vala, javljaju u četvrtak slovenski mediji

U razgovoru za portal "Demokracija.si", u vlasništvu Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, Hojs je najavio da će se radovi na postavljanju dodatnih 40-ak kilometara ograde do kraja ove godine "intenzivno" nastaviti kako bi se što više zaštitila južna granica Slovenije i Schengenskog prostora, piše portal Siol.net.

'Granicu bi se moglo nepropusno zatvoriti samo ogradom u dužini cijele granice, odgovarajućim tehničkim sredstvima i vojskom i policijom uz ogradu, no tu razine zaštite vjerojatno nećemo imati', kazao je Hojs, oštro kritizirajući parlamentarnu oporbu koja se protivi davanju policijskih ovlasti vojsci.

Vlada na tome inzistira kako bi se granična policija rasteretila u vrijeme epidemije Covida-19 i mogućeg povećanja broja ilegalnih migranata sa zapadnog Balkana idućih mjeseci.

'Zato ćemo napraviti sve da ta granica bude što više zaštićena, i to najučinkovitije koliko je to moguće', rekao je za "Demokraciju" slovenski ministar, dodavši da se novi migracijski val ne može isključiti.

Hojs, 59-godišnji inženjer građevinarstva, član je premijerove stranke, a u vladi koju je prije par godina isto vodio Janša, bio je ministar obrane, ali tada kao član demokršćanske Nove Slovenije (NSI), s kojom se politički razišao. Do ulaska u sadašnju vladu bio je direktor privatne televizije Nova24.TV, koju su pokrenuli članovi premijerove stranke, a u međuvremenu su je dokapitalizacijom vlasnički preuzeli poduzetnici iz Mađarske, navodno bliski premijeru Viktoru Orbanu, s kojima je Janša u bliskim stranačkim i prijateljskim vezama.

Hojs je u razgovoru za "Demokraciju" kazao da ne vidi ništa sporno u toj mađarskoj investiciji, niti u tome što i privatne televizije u Sloveniji dobivaju državnu potporu. Spomenutu televiziju i s vladajućom strankom povezane medijske platforme lijeva i liberalna oporba često kritiziraju zbog naglašenog "govora mržnje" prema pojedinim društvenim i političkim skupinama, a posebno zbog oštre i često neprimjerene retorike i bombastičkih "vijesti" kad je piše o migrantskoj opasnosti koja prijeti Sloveniji.

Prema podacima slovenske policije, u prva tri mjeseca ove godine službeno je potvrđen porast ilegalnih prijelaza granice nešto viši od 5 posto u odnosu na prošlu godinu. Pad ilegalnih migracija zabilježen je u ožujku, zbog vremenskih prilika, ali i zbog proglašene epidemije koronavirusa.