'NERIJEŠEN ZAPLET'

Slovenski ministar u Berlinu zbog Ljubljanske banke

14.06.2012 u 12:53

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da njegova zemlja želi što prije ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom, ali da postoji 'neriješen zaplet' oko hrvatskih štediša Ljubljanske banke koji je potrebno riješiti

Erjavec je za Slovensku tiskovnu agenciju STA rekao da je o prilikama na zapadnom Balkanu i pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u srijedu prilikom svog posjeta Berlinu govorio sa njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwellewom. Kako je dodao, njemačkom je kolegi zajamčio da Slovenija želi što prije ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om, no da postoji neriješen zaplet oko štediša Ljubljanske banke.

'U Sloveniji računamo da će zaplet biti riješen na razuman način i u skladu s obvezama koje je Hrvatska već dala, a to znači u okviru pregovora o sukcesiji', rekao je Erjavec.

Slovenija inzistira da je pitanje deviznih štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije nakon raspada nekadašnje SFRJ povezano s preuzimanjem jamstava za tu štednju, te da jamstva treba preuzeti po teritorijalnom načelu gdje su banke djelovale, neovisno o tome gdje je bilo sjedište matične banke.

Premijeri Hrvatske i Slovenije Zoran Milanović i Janez Janša na svom su sastanku u Mariboru sredinom svibnja kazali kako su odnosi između dviju zemalja dobri, te da ih nije narušilo ni nedavno ponovno otvoreno pitanje Ljubljanske banke, jer se ništa ne mijenja, budući da obje vlade poštuju obveze koje su preuzeli njihovi prethodnici.

Pri tome je Milanović dodao da ozbiljnih otvorenih pitanja između Slovenije i Hrvatske nema nego da postoje neka tehnička pitanja koja koja će se rješavati na tehničkoj razini.

Hrvatska je ranije ustvrdila da tema Ljubljanske nema nikakve veze s ratifikacijom pristupnog ugovora između Hrvatske i EU u slovenskom Državnom zboru.

Inače, hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić sutra putuje u Berlin.