POD PREVELIKIM PRITISKOM

Slovenski ministar Pogačnik dao ostavku

10.03.2010 u 14:50

Bionic
Reading

Slovenski ministar za poljoprivredu Milan Pogačnik podnio je u srijedu ostavku premijeru Borutu Pahoru protumačivši to pritiscima kojima je u zadnje vrijeme bio izložen zbog afera u koje, po vlastitim tvrdnjama, nije bio uključen

'U zadnjih mjesec i pol dana na mene se kao na ministra i na osobu, ali i na moju obitelj, provode neizdrživi pritisci koje jednostavno nisam dužan više podnositi. Zato sam jutros premijera Boruta Pahora obavijestio da podnosim svoju neopozivu ostavku', rekao je Pogačnik na konferenciji za novinare na kojoj se pojavio zajedno s premijerom.

Pogačnik je priznao da ga je policija u utorak ispitala u okviru istrage o političkoj korupciji kojom ga povezuje s predsjednikom Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmagom Jelinčičem. Istaknuo je, međutim, da su sumnje o tome kako je 'politički trgovao' s Jelinčičem da bi predsjednik nacionalističke stranke glasovao u njegovu korist u vezi s interpelacijom koju je protiv Pogačnika prije tri tjedna uložila oporba nelogične i neutemeljene. Također je rekao da nije istina kako je pogodovao Jelinčiču u nastojanju da jedna općina izvrši prenamjenu općinskog zemljišta da bi se na njemu sagradio 'Jelinčičev aeronautički muzej'.

Govoreći o tzv. aferi bulmastifi, zbog koje je protiv njega oporba pokrenula postupak opoziva preko parlamentarne interpelacije, Pogačnik je istaknuo da je od izbijanja te afere bio pod velikim pritiskom, ali da smatra da su on osobno i njegovo ministarstvo postupili korektno izdajući rješenje o vraćanju agresivnih pasa njihovu vlasniku kojega su onda psi napali i ubili.

Pogačnik je rekao da je kao ministar morao dopustiti vraćanje pasa nakon što je njihov pokojni vlasnik u postupku pred ustavnim sudom ishodio da mu se psi vrate iako su i ranije napadali ljude.

Premijer Borut Pahor izjavio je da je prihvatio Pogačnikovu ostavku, ali da su neopravdana nagađanja da je to učinio da bi se spriječila rasprava o 'aferi bulmastifi' u parlamentu, kako je to izjavio predsjednik SNS-a Zmago Jelinčič

Pahor je istaknuo da 'nije sudac', ali da će njegova vlada učiniti sve da se razjasne eventualne nepravilnosti u oba slučaja povezana s Pogačnikom i da stvari neće pomesti ispod tepiha ako bi se pokazalo da su sumnje opravdane.