ZAJEDNIČKI SASTANAK

Slovenski državni vrh podržao Marakešku deklaraciju

10.12.2018 u 18:10

Bionic
Reading

Slovenski državni vrh složio se u ponedjeljak na zajedničkom sastanku da je odluka o pristupu Slovenije globalnom sporazumu UN-a o migracijama bila pravilna.

Kompakt o migracijama je set pravno neobvezujućih preporuka o migracijama i zbog njega Slovenija nije ugrožena niti će ubuduće biti, kazao je predsjednik države Borut Pahor nakon sastanka s predsjednikom vlade Marjanom Šarcem i predsjednikom parlamenta Dejanom Židanom, te dodao da multilateralni pristup problemu migracija znači prednost za male države koje same ne mogu riješiti migracijska pitanja, a mogle bi biti prve žrtve nereguliranih masovnih migracija.

Premijer Šarec je istaknuo da su države koje nisu podržale Marakešku deklaraciju to učinile u prvom redu zbog unutarnjopolitičkih razloga, dok je Slovenija unatoč nekim rezervama zbog stajališta pojedinih država u EU-u podržala takav multilateralni pristup problemu.

Sloveniju na marakeškoj konferenciji na kojoj je u ponedjeljak globalni kompakt potvrđen zastupa državni tajnik u MUP-u Sandi Čurin upravo zato jer se on izravno i na operativnoj razini bavi migracijskom problematikom, naveo je u izjavi Šarec.

Cerar: Marakeška deklaracija pobjeda nad populistima

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar kazao je u ponedjeljak da je prihvaćanje marakeške deklaracije, odnosno potvrda UN-ova kompakta o migracijama, pobjeda nad populistima, te da vjeruje kako će taj dokument donijeti pozitivne rezultate.

"Potvrdom tog dogovora prevladani su pokušaji da se različitim neistinama i obmanama, u čemu su dominirali radikali i ekstremni populisti, izmanipuliraju  stanovnici Europe koje su lažima htjeli zastrašiti samo zbog dobivanja političkih poena", kazao je Cerar, reagirajući na prihvaćanje deklaracije.

Unatoč brojnim turbulencijama koje su zbog marakeške deklaracije pojavile od izuzetne je važnosti da je Slovenija pozitivna prema procesu globalizacije i angažirana na polju ljudskih prava, te da se i dalje zauzima za suradnju oko migracija i za multilateralizam, kazao je Cerar, dodavši da će do pokušaja  afirmacije suprotnih gledišta vjerojatno dolaziti i kasnije jer je ta tema važna pred europske izbore koji se održavaju sljedeće godine.

"Nijedna država pojedinačno više nije u stanju odgovoriti na izazove kao što su klimatske promjene, migracije, digitalizacija, sigurnost i terorizam. Zato svijet kod njih mora surađivati. To čini i Slovenija, a oni koji nam to žele spriječiti nemaju dobre namjere", kazao je Cerar, dodavši da je vlada dobro učinila što se Slovenija pridružila kompaktu o migracijama, unatoč desnoj oporbi koja je zahtijevala suprotno, pa i raspisivanje referenduma na kojemu bi se odlučivalo da se iz dogovora istupi.

Vlada slovenskog premijera Marjana Šarca unatoč prvotnim rezervama pridružila se globalnom sporazumu o migracijama, no u Marakeš je kao svog predstavnika poslala nižerangiranog državnog tajnika u ministarstvu unutarnjih poslova, te najavila da će policija i dalje provoditi na vanjskim granicama strogi režim borbe protiv ilegalnih migracija.