PROPAST MARIBORSKE NADBISKUPIJE

Slovenski biskupi traže istragu svog bankrota

14.02.2011 u 16:04

Bionic
Reading

Slovenski biskupi reagirali su u ponedjeljak posebnom izjavom i konferencijom za novinare na veliku financijsku aferu pošto je utvrđeno da holdinškim tvrtkama što ih je osnivao ekonomat mariborske nadbiskupije prijeti slom i da su bankama dužne više stotina milijuna eura

Kako se navodi u izjavi Slovenske biskupske konferencije, dužnička kriza holdinga Zvon Ena i Zvon Dva pokazala je da su odgovorni u mariborskoj nadbiskupiji preuzimali prevelike poslovne rizike novcem Katoličke crkve u Sloveniji.

'Pritom su išli preko svojih ovlaštenja i nije bilo potrebna nadzora. Sve to treba raščistiti te nakon vjerodostojne analize utvrditi nepravilnosti i odgovornost svih upletenih i kazniti ih', navedeno je u izjavi za javnost.

Slovenski su mediji zadnjih tjedana, pozivajući se na članak u talijanskom tjedniku L'Espresso u kojemu su navedeni i izvori bliski Vatikanu, tvrdili da su poduzeća u posrednu vlasništvu mariborske nadbiskupije zadužena za oko 800 milijuna eura, a sama nadbiskupija za oko 20 milijuna eura. Pritom se našla u situaciji da će izgubiti neke nekretnine koje su pod bankovnim hipotekama.

Slovenski biskupi u izjavi objavljenoj u ponedjeljak izražavaju solidarnost s novim mariborskim nadbiskupom Marjanom Turnšekom koji je nedavno preuzeo dužnost jer je prijašnji nadbiskup Franc Kramberger ponudio ostavku, koju je Sveta Stolica prihvatila.

U gospodarenju svojim sredstvima Crkva bi ubuduće morala postupati mnogo opreznije, s više nadzora i manje rizika, ali mariborski slučaj treba do kraja ispitati i kazniti odgovorne, naglašava ljubljanski nadbiskup Anton Stres