SPORAZUM DRNOVŠEK-RAČAN

Slovenske ribarice i policija u teritorijalnom moru RH

16.09.2009 u 20:42

Bionic
Reading

Iz ribarskih krugova u luci Savudrija i Savudrijskoj vali dobili smo informaciju da su danas oko 10.20 i oko podneva dvije ribarice iz Slovenije ribarile na dvije milje južno od crte sredine Savudrijske vale odnosno na prostoru 'dimnjaka' ucrtanog u sporazumu Račan-Drnovšek

SAVUDRIJA - Osim ribarskih plovila, prema našim informacijama uočeno je u nadzoru akvatorija i plovilo slovenske policije južno od sredine Savudrijske vale, izvještava Barkun.hr.

Hrvatska policija je obaviještena o upadu slovenskih ribarskih brodova i broda slovenske policije u teritorijalno more Hrvatske i nedugo od poslane obavijesti plovilo hrvatske policije pristalo je uz molo u luci Savudrija, no prema saznanjima Barkuna.hr nije djelovalo u akvatoriju.

Nataša Rogić, glasnogovornica Policijske uprave istarske, potvrdila je za Barkun da je došlo do povrede hrvatskog teritorijalnog mora od strane ribarskih plovila, no o upadu plovila policije Slovenije glasnogovornica nije imala informaciju.

Tijekom ranog poslijepodneva iz Savudrije je stigla informacija da je u poslijepodnevnim satima u akvatoriju južno od sredine Savudrijske vale uočena još jedna slovenska ribarica.

Prema sumnjama sugovornika iz Savudrijske luke, nakon razgovora Kosor-Pahor, a prema ponašanju slovenske policije i slovenskih ribara, na snagu je stupio sporazum Račan-Drnovšek prema kojem Slovenija ima kroz 'dimnjak' sporazumom utvrđen put na otvoreno more Jadrana, piše Barkun.hr.