anketa

Slovenska vlada s 56 posto potpore, Šarec po popularnosti pretekao Pahora

21.01.2019 u 14:50

Bionic
Reading

Većina Slovenaca, njih 56 posto, smatra 'uspješnom' koalicijsku vladu premijera Marjana Šarca, koja je prije manje od četiri mjeseca počela svoj mandat, a sam predsjednik formalno manjinske vlade po popularnosti je prestigao čak i predsjednika države Boruta Pahora, pokazala je anketa provedena na 700 ispitanika, koju je u ponedjeljak objavio ljubljanski list 'Dnevnik'

Riječ je o redovnom mjesečnom ispitivanju javnosti koju za list već deset godina provodi agencija Ninamedia. Prema ocjeni uspješnosti, potpora Šarčevoj vladi otprilike je ista onoj koju su na početku mandata uživale koalicije pokojnog Janeza Drnovšeka i prva vlada Janeza Janše, a one su se do sada smatrale najuspješnijima i najdjelotvornijima u razdoblju nakon osamostaljenja države, pokazala je anketa.

Šarčevu manjinsku vladu, koju sastavlja pet stranaka, ali je iz oporbe podržava i stranka Ljevica (L), 'uspješnom' ocenjuje 56.1 posto sudionika ankete, što je šest posto više nego u ispitivanju prije mjesec dana, a 'neuspješnom' je ocjenjuje 29.1 posto, pokazala je najnovija anketa.

Iako je u 'ozbiljnu' politiku ušao tek 2017., kada se kandidirao za predsjednika države kao protukandidat Borutu Pahoru, Šarec je, prema rezultatima ove ankete, na ljestvici najpopularnijih domaćih političara po prvi put pretekao Pahora, političara s višedesetljetnim političkim iskustvom, pokazuje anketa.

Pahor je u najnovijoj anketi nakon niza godina 'pao' na drugo mjesto, na trećem je europovjerenica (za promet) iz Slovenije Violeta Bulc, a na četvrtome zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon. Pahor je nedavno javno izjavio kako je zadovoljan što je Slovenija sa Šarcem 'konačno dobila vladu koja uživa toliku potporu i povjerenje', ali je dodao da takvu javnu podršku ona treba iskoristiti da već u prvim godinama mandata izvrši potrebne mjere i reforme za nastavak financijske i društvene stabilnosti.

Prema trenutnom raspoložanju birača, na eventualnim prijevremenim izborima, ako bi do njih došlo, Lista Marjana Šarca (LMŠ) osvojila bi 18 posto glasova, a Slovenska Demokratska stranka (SDS) Janeza Janše 16,9 posto, no zbog rezultata ostalih stranaka i fragmentiranosti glasova vladajuću bi koaliciju, desnu ili lijevu, opet bilo vrlo teško sastaviti, kako je bilo i nakon zadnjih parlamentarnih izbora lani, pokazuje raspored glasačkih preferencija iz 'Dnevnikove' ankete.