EUROPSKI PARLAMENTARAC

'Sloveniju se ne može prisiljavati na deblokadu'

09.01.2009 u 14:34

Bionic
Reading

Potpredsjednik Europskog parlamenta (EP) Joseph Daul izjavio je u petak u Zagrebu da se Sloveniju ne može prisiliti da deblokira pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom, nego se rješenje spora može i mora pronaći pregovorima tih dviju država

'U EU nitko nikoga ne prisiljava, nego se pregovara', izjavio je Daul odgovarajući na pitanje studenta Fakulteta političkih znanosti može li Unija Sloveniju prisiliti da deblokira hrvatske pristupne pregovore.

'Siguran sam da Hrvatska ne želi prisiljavati Sloveniju da to počne rješavati kao što ni Slovenija ne želi blokirati ulazak Hrvatske u EU', dodao je Daul, predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke, koji je na tom fakultetu održao predavanje 'Republika Hrvatska i EU: naši zajednički izazovi'.

Daul vjeruje da spor između Hrvatske i Slovenije neće utjecati na plan pregovora za 2009. i da će se problem riješiti tijekom češkog predsjedanja Unijom u prvoj polovici ove godine.

Potpredsjednik EP-a također je siguran da ponovljeni referendum o Lisabonskom ugovoru u Irskoj neće utjecati na ulazak Hrvatske u EU, ali bi ga mogao ubrzati.

'Ako Irci kažu 'da', to će ubrzati ulazak Hrvatske u EU, a irsko 'ne' ne znači da će Hrvatska ostati izvan Unije', istaknuo je Daul.

Govoreći o uvjetima koje Zagreb još treba ispuniti na putu u EU, Daul je posebice istaknuo borbu protiv korupcije s kojom su se suočile sve stare i nove članice Unije.

'EU će kroz svoje fondove u Hrvatsku uložiti milijarde eura namijenjenih gospodarskom razvoju nakon dugogodišnjega lošeg upravljanja u Titovoj Jugoslaviji... To će se usporiti ako se ne obračunate s korupcijom', rekao je Daul.

'Ako se budete koristili fondovima kako je predviđeno, sasvim sigurno ćete brzo doživjeti veliki gospodarski razvoj', dodao je.

Daul također smatra da će ulaskom u EU Hrvatska pokazati put zemljama regije, bez čije integracije u Uniju nema dovršetka procesa europske izgradnje.