TRAŽI SE VELIKA ČLANICA

Sloveniji treba potpora za blokadu Hrvatske

05.12.2008 u 13:04

Bionic
Reading

Upitno je koliko će Slovenija uspjeti sama blokirati hrvatske pristupne pregovore radi zaštite svojega nacionalnog interesa ako ne pridobije neku veću članicu Europske unije ili barem nekoliko srednjih i manjih članica

Iznjela je to u svojoj analizi dopisnica slovenskih medija iz Bruxellesa Darja Kocbek na informativnom portalu 'Razgledi'.

'Hrvati su do sada izigrali sve dogovore sa Slovenijom i Pahor želi'vodootporan' dogovor s francuskim predsjedništvom EU, no pitanje je koliko dugoSlovenija može sama blokirati nastavak pristupnih dogovora Europske komisije sHrvatskom ako Zagreb ne pristane na formulacije u izjavi koju predlažeSlovenija. U Bruxellesu naime u načelu vrijedi pravilo da nakon nekog vremenatreba popustiti ako nisi Njemačka ili Francuska. Pitanje je koliko Hrvati moguigrati na tu kartu. Treba se pitati zašto se Nijemci u sporu uvijek postave nahrvatsku stranu i što im oni mogu ponuditi više od onoga što im nudi Slovenija.Što im Slovenija može ponuditi da promijene stajalište i stanu na njezinustranu?' navodi se u analizi vezanoj uz francusku inicijativu u kojoj jeSlovenija, po ocjenama svojih medija, izolirana u protivljenju da se s Hrvatskomnastave pristupni pregovori.

Ključ je u tome što su Hrvatsku u njezinim nastojanjima za ulaskom u EUpodupirale zemlje poput Njemačke i Austrije radi gospodarskih interesa jer -zbog velikih investicija u Hrvatskoj - žele da ta zemlja što prije prihvatieuropske standarde, što će sniziti troškove njihovih poduzeća. Zato bi Slovenija- umjesto da ističe političke razloge u svojim rezervama - ubuduće trebala višeupozoravati na propuste koje Hrvatska ima u primjeni reformi, navodianalitičarka Kocbek.

'Hrvatska nema problema samo s pregovaračkim poglavljima na koje rezervestavlja Slovenija, nego i s mnogim drugima, i to bi trebalo bolje iskoristiti.Na primjer, problem korupcije - Hrvatska se u tom pogledu ne može uspoređivati sRumunjskom i Bugarskom, ali nedavni događaji u Zagrebu predstavljaju razlog zazabrinutost. S obzirom na to kako Hrvatska izigrava dogovore o granici saSlovenijom, vjerojatno iste probleme ima i na drugim područjima, osobito bolnimpodručjima gdje mora plaćati račune iz vremena rata. Upravo to može biti važanargument u rukama slovenske diplomacije. Hrvatska, naime, predstavlja važanlakmus-papir za ulazak ostalih država nekadašnje Jugoslavije u EU. Na krajukrajeva, ni Nijemci ne podupiru ulazak Hrvatske u EU pod svaku cijenu - bezLisabonskog ugovora navodno ne podupiru širenje ni na Hrvatsku', navodi DarjaKocbek na portalu 'Razgledi'.

Slovenija, kako navodi, s jedne strane mora inzistirati na preciznimformulacijama u izjavi koju će o pristupnim dokumentima dati Hrvatska kako bibilo jasno da oni ne prejudiciraju granicu, a s druge strane mora po uzoru naHrvatsku voditi i 'profinjeno diplomaciju', to jest lobirati među članicama kakobi na svoju stranu u sporu s Hrvatskom dobila poneku članicu EU, ali i ostvarilašto više utjecaja na ljude u Europskoj komisiji i drugim europskiminstitucijama, bez obzira na to jesu li Francuzi, Česi ili Šveđani.