ZARAZA SE ŠIRI

Sloveniji prijeti žutica vinove loze

02.09.2010 u 13:34

Bionic
Reading

Zbog potencijalne opasnosti kloroze (žutice) vinove loze, slovenska vlada usvojila je mjere kojima želi spriječiti širenje te bolesti, a među njima je i potpuno krčenje vinograda u kojima je zaraženo više od 20 posto trsova

Oštre mjere usvojene su kako se ta neizlječiva bolest vinove loze idućih godina ne bi proširila na cijelu državu, čime se problem više ne bi mogao kontrolirati i izazvao bi velike gospodarske štete, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Dejan Židan

Za sada je za provedbu mjera osigurano pola milijuna eura. Njima je predviđeno da vinogradari odmah nakon pojave bolesti o tome obavijeste odgovarajuće službe, nakon čega se pristupa sječi oboljelih trsova i stvaranju sanitarnog kordona kako se bolest ne bi širila dalje. U slučaju da je bolest zahvatila više od 20 posto trsova, krčit će se cijeli vinograd za što će vinogradari dobiti odštetu od države.

Bolest žutice vinove loze koju izazivaju fitoplazme neizlječiva je, a dosadašnji pokušaji da se njeno širenje ograniči uništavanjem tih organizama pokazala se bezuspješnom. Kloroza izaziva uvijanje i odumiranje listova vinove loze koji dobivaju karakterističnu zlatno-žutu boju. U Sloveniji je prvi put registrirana 2005. godine u okolici Kopra, a sada je njome zaraženo veliko vinorodno područje oko Novog Mesta na jugoistoku Slovenije.

Pretpostavlja se da je do naglog širenja bolesti došlo i neopreznom trgovinom sadnog materijala, odnosno cjepova za nove vinograde.

Bolest žutice vinove loze je zabilježena i u više drugih europskih zemalja, među ostalima u Italiji, Francuskoj i Austriji, a ima je i u vinogradima u Srbiji, prenose slovenski mediji.