TUŽBE ŠTEDIŠA IZ BIH

Sloveniji prijeti financijski krah!

05.07.2012 u 10:06

Bionic
Reading

Tužbe prevarenih deviznih štediša iz BiH koje su počele stizati na naplatu u Sloveniji mogle bi ugroziti financijsku stabilnost te zemlje, rekao je za Dnevni avaz Franc Bucik, ljubljanski odvjetnik koji vodi procese prevarenih štediša iz BiH u Sloveniji

Naglasio je da će već u četvrtak nakon presude u korist deviznih štediša iz BiH biti zaplijenjena imovina Ljubljanske banke, a radi se o presudi iz 2010. godine koja iznosi 81.118 dolara, s uračunatim kamatama više od 160.000 dolara. Tako će, kaže, sudski izvršitelji ući u prostorije Ljubljanske banke u glavnom gradu Slovenije na Trgu Republike i zaplijeniti svu imovinu koju tamo nađu - računala, uredski namještaj, sve što se može iznijeti.

'Ovo je prvi put da će se dogoditi ovakva zapljena imovine u ime stare devizne štednje, što će Sloveniji nanijeti veliku štetu, bez obzira na to što su oni svu imovinu Ljubljanske banke prebacili na Novu ljubljansku banku da bi izbjegli plaćanje', kazao je Bucik. Ocijenio je da je upravo ovakav razvoj događaja Slovencima već počeo zadavati mnoge probleme jer ih je prije nekoliko dana napustila i belgijska KBC banka, koja je bila suvlasnik Ljubljanske banke.

Posljedica svega, kaže, jest to da će Slovenija morati tražiti europsku financijsku pomoć da bi riješila te probleme. Procjenjuje se da je oko 165.000 građana BiH ostalo bez svoje ušteđevine u Ljubljanskoj banci.