OD PORTUGALA DO ŠVEDSKE

Slovenija zatvara veleposlanstva zbog štednje

08.06.2012 u 12:57

Bionic
Reading

Slovenija će zbog štednje i racionalizacije svoje diplomatske mreže najesen zatvoriti četiri veleposlanstva u državama Europske unije

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da će od 15. rujna biti zatvorena veleposlanstva u Lisabonu i Stockholmu, 15. listopada prestat će djelovati slovenska ambasada u Helsinkiju, a 31. listopada u Dublinu.

Ukaz o zatvaranju veleposlanstava u Portugalu, Švedskoj, Finskoj i Irskoj već je potpisao predsjednik države Dailo Tuerk. Vlada je ovog tjedna donijela i odluku da se u rujnu i listopadu zatvore i generalni konzulati Slovenije u New Yorku i Duesseldorfu.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da do zatvaranja spomenutih diplomatsko-konzularnih predstavništava dolazi zbog financijskih i ekonomskih prilika u zemlji i potrebne štednje na svim područjima djelovanja države, zbog čega je ove godine i proračunska stavka za ministarstvo vanjskih poslova znatno smanjena.

Računa se da će zatvaranjem spomenutih diplomatskih predstavništava Slovenija ove godine državni proračun 'uštedjeti' 1,8 milijuna eura. No, odluka o zatvaranju ambasada u više europskih država te konzulata u SAD-u i Njemačkoj naišla je i na rezerve, kao i kritike stručne javnosti koja tvrdi da se njome čini dugoročna šteta u predstavljanju države i nacionalnih interesa.