PRIPREMA SE TEREN

Glavna slovenska epidemiologinja smatra da treba zatvoriti granicu s Hrvatskom 'za nekoliko dana'. Hoće li je Janša poslušati?

29.06.2020 u 09:06

Bionic
Reading

Slovenska vlada na sinoćnjoj je sjednici donijela odluku o produženju mjere subvencioniranja naknade plaće radnicima 'na čekanju' zbog covida-19 te odredila uvođenje obvezne elektronske aplikacije za osobe u samoizolaciji, a raspravljala je i o rastu broja zaraženih u Sloveniji i regiji.

Kako u ponedjeljak prenose slovenski mediji, elektronska aplikacija koja tek treba biti uvedena bit će obvezna za osobe u karanteni, a dobrovoljna za ostale. Aplikacijom otkriveni kontakti bit će anonimizirani, podaci se neće smjeti obrađivati, a osigurat će se i zaštita privatnosti korisnika.

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin potvrdio je da se na sjednici raspravljalo i o stanju u vezi s covidom-19 u široj regiji, te izrazio zabrinutost naglim povećanjem zaraženih u Hrvatskoj te najavio da će o situaciji govoriti u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

"Sa suradnicima pripremam konferenciju za novinare kako bi javnost upoznali s ocjenama i planiranim mjerama slovenske vlade. Hrvatska ima sve više oboljelih i klizi iz grupe sigurnih država EU-a. Ne možemo razumjeti da su tamo otvoreni noćni klubovi - diskoteke koji postaju prava žarišta covida-19", napisao je Kacin na svom Twitter profilu.

Dodao je da se vlada Janeza Janše suočava s porastom broja novih slučajeva koronavirusa, ali i pogoršanjem epidemioloških prilika na zapadnom Balkanu.

Na ove izjave nadovezala se i voditeljica slovenske radne skupine za koronavirus, Bojana Beović, koja je ustvrdila da bi Hrvatska, obzirom na broj slučajeva, uskoro mogla postati tzv. žuta zemlja. To bi značilo određena ograničenja, kazala je Beović, a prenosi mariborska Večer. Za dolazak iz zemalja sa 'žute liste' do sada je bilo potreban negativni test na COVID-19, koji nije stariji od 36 sati, a obavljen je u državi članici EU ili schengenskoj zemlji, dok državljani Slovenije i drugih država članica Europske unije ne bi išli u karantenu po povratku s odmora.

No Beović smatra da bi trebalo spriječiti Slovence da nastave putovati u Hrvatsku na odmor. 'Moje je mišljenje da bismo za nekoliko dana trebali razmotriti zatvaranje granice s Hrvatskom za slovenske turiste. Situacija je rizična. Ako granica i dalje ostane otvorena, situacija će se pogoršati i možemo očekivati ​​drugi val epidemije te bismo mogli postali opasni za druge zemlje'. Prema njenim riječima, jedan od crnih scenarija je da se broj infekcija u Sloveniji u dva tjedna može povećati i do četiri puta.