UNATOČ VELIKOM BROJU ZARAŽENIH

Slovenija ukida stroge mjere? Kacin: Što detaljnije i što prije ćemo koordinirati korake otvaranja

25.11.2020 u 11:51

Bionic
Reading

Unatoč tome što je u Sloveniji danas zabilježen treći najveći broj novozaraženih od početka epidemije - njih 2226 - tamošnja vlada krenula je pripremati izlaznu strategiju za ukidanje strogih mjera ograničenja uvedenih zbog koronakrize

Na tiskovnoj konferenciji u Ljubljani, vladin glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin objavio je kako je vlada na sinoćnjoj sjednici upoznata s epidemiološkom situacijom. Iako, prema Kacinovim riječima, ona još uvijek ne ulijeva nadu, jer su broj zaraženih i popunjenost kreveta i dalje veliki, vlada je odlučna pripremiti izlaznu strategiju koja će omogućiti popuštanje strogih mjera ograničenja. One, podsjetimo, trenutno uključuju policijski sat, zatvorene dućane i ograničeno kretanje po zemlji.

'Vlada očekuje da će stručna skupina s jedne strane i nadležni vladini uredi s druge strane detaljnije i što prije koordinirati korake otvaranja, kada to dopusti epidemiološka slika. Pritom međutim vlada želi uzeti u obzir različite epidemiološke slike po regijama, ako je to uopće moguće', rekao je Kacin.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata s 8063 testa potvrđeno 2226 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrlo je još 43 oboljelih, objavila je u srijedu slovenska vlada.

Riječ je o trećem najvećem dnevnom broju zaraženih od početka epidemije, nakon što je 27. listopada bilo 2611 zaraženih, a i udio pozitivnih testova povećan je u odnosu na prethodni dan i iznosio je 27,61 posto, kad su zabilježene 1302 zaraze i 59 mrtvih, najviše do sada.

  • +7
Koronavirus u Sloveniji Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Slovenska vlada u četvrtak će odlučivati o epidemiološkim mjerama, a vladin stručni tim za Covid-19 predložio je da se sve restriktivne mjere produže i na idući tjedan.

Stroge mjere i zatvaranje u Sloveniji na snazi su već skoro mjesec dana, a neki smatraju da bi trebale trajati do kraja godine, unatoč mišljenjima je dosegnut tzv. plato drugog vala epidemije te da bi broj dnevnih zaraza mogao krajem ovog i početkom idućeg tjedna započeti padati, nakon čega će početi padati i broj hospitalizacija.