NOVA PLATFORMA

Slovenija u kampanji za brže i masovnije cijepljenje, ministar zdravstva primio AstraZenecu

07.05.2021 u 14:18

Bionic
Reading

U Sloveniji većina indikatora govori da se treći val epidemije stišava, a ministar zdravstva u petak se javno cijepio cjepivom AstraZenece kako bi pokazao da je ono učinkovito i sigurno, u kampanji koju je za masovnije i brže cijepljenje pokrenula vlada.

"Na ovo sam se odlučio jer vjerujem u znanost i nakon cijepljenja AstraZenecom osjećam se odlično", kazao je ministar Janez Poklukar nakon cijepljenja u prostorijama Instituta za javno zdravlje (NIJZ), želeći tako otkloniti određeno nepovjerenje prema tom cjepivu koje, nakon brojnih medijskih napisa, postoji u dijelu javnosti.

Tim su se istim cjepivom mjesec dana već cijepili i premijer Janez Janša i predsjednik Borut Pahor.

Poklukar je u četvrtak predstavio novu digitaliziranu platformu na koju se na cijepljenje mogu prijaviti svi koji žele. Na nju se za cijepljenje već prvog dana upisalo 22 tisuće ljudi, pa vlada očekuje da će i to pomoći u cilju cijepljenja većine stanovništva do sredine lipnja, kako je najavio premijer Janez Janša.

"Cjepivo je najbolje oružje protiv epidemije, zato vas sve molim da se cijepite, kako bismo zaključili s ovom epidemijom", kazao je ministar dodavši da u velikoj mjeri upravo o procijepljenosti ovisno kakvo će stanje biti ovoga ljeta.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata bilo 606 novozaraženih uz 15-postotni udio pozitivnih testova i tri smrtna slučaja među oboljelima. Skoro svi epidemiološki podaci se popravljaju premda je u bolnicama još dosta oboljelih. Aktivnih slučajeva je nešto više od devet tisuća, prosjek dnevnih zaraza smanjen je u jednom danu za skoro 7 posto, a u bolnicama je 538 oboljelih, od čega 142 na intenzivnim odjelima.

Po zadnjim podacima je najmanje jednom dozom cijepljeno 22,1 posto stanovništva, a vlada ima cilj povećati broj dnevno cijepljenih koji je u travnju iznosio 8500, za najmanje dva puta jer za to sada ima dovoljno cjepiva, a pošiljke će se, prema najavama, u lipnju dodatno povećati.

Premijer Janša u četvrtak je sve pozvao da se prijave na cijepljenje te je najavio početak cijepljenja svih kategorija stanovništva bez obzira na dob, premda će starije dobne skupine i dalje imati prednost.

Glavni epidemiolog u NIJZ-u Mario Fafangel rekao je u petak da je rizik pojave novih većih žarišta i dalje prisutan, premda će se s cijepljenjem i dalje smanjivati.

"Još uvijek ćemo imati nove slučajeve, ali će taj rizik biti pod kontrolom i moći ćemo ga podnijeti. Osim toga, cijepljenjem ćemo zaštititi sve skupine koje imaju najveći rizik za teži tijek bolesti", dodao je Fafangel.