karijerni diplomat

Slovenija u Hrvatsku šalje novog veleposlanika, iza sebe ima impresivnu biografiju

28.08.2019 u 10:13

Bionic
Reading

Ovih dana u Hrvatsku dolazi novi slovenski veleposlanik. Radi se o karijernom diplomatu Vojislavu Šucu koji je karijeru počeo još u doba bivše Jugoslavije

Rođen je u Sarajevu 1954., diplomirao je 1982. na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani, a onda se zaposlio se u Sekretarijatu za inozemne poslove, odnosno Ministarstvu vanjskih poslova tadašnje SFRJ u Beogradu, piše Večernji list.

Od 1982. do 1986. bio je zaposlen u kabinetu ministra u Beogradu, radio za Raifa Dizdarevića i Lazara Mojsiva, od 1986. do 1990. bio je u Stalnoj misiji SFRJ-a u Ženevi, kamo se i vratio kao slovenski veleposlanik.

Od 1991. Vojislav Šuc je obavljao razne poslove u slovenskom Ministarstvu unutarnjih poslova, bio je državni podtajnik te generalni konzul u New Yorku. Naposljetku je vodio Stalnu misija Republike Slovenije pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi, gdje se intenzivno bavio pitanjima spolne ravnopravnosti. Lani, dok je Šuc predsjedao Vijećem za ljudska prava UN-a, tog je tijela istupio SAD.

Vojislav Šuc Izvor: EPA / Autor: VALENTIN FLAURAUD

Vojislav Šuc slabije je poznat u slovenskoj javnosti. Više se zna o njegovom ocu, Pavlu Šucu, jednom od malobrojnih slovenskih časnika s generalskim činom u tadašnjoj JNA. General potpukovnik Šuc ostat će upamćen p tome što je upravo on 1979. na sprovodu Edvarda Kardelja nosio urnu s njegovim pepelom.