JANŠINA REFORMA

Slovenija reže povlaštene mirovine i produžuje radni vijek!

05.06.2012 u 13:31

Bionic
Reading

Godinu dana nakon referenduma na kojemu su većinom odbili mirovinsku reformu po kojoj bi u redovnu mirovinu odlazili po zaoštrenim uvjetima i s navršenih 65 godina života, Slovence očekuje nov pokušaj reforme mirovinskog sustava, ovaj put u režiji nove vlade Janeza Janše

Na referendumu prije točno godinu dana više od 70 posto slovenskih birača glasovalo je protiv mirovinske reforme koju je predlagala tadašnja Pahorova vlada i usvojio parlament u kojemu je većinu imala ljevica. S istekom jednogodišnjeg roka od održavanja referenduma na kojemu je mirovinska reforma odbijena, sada su ponovno dopušteni zakonski postupci za promjenu postojećeg mirovinskog sustava.

Kako u utorak prenose slovenski mediji, ministar za rad, obitelj i socijalnu politiku u Janšinoj vladi Andrej Vizjak već je potvrdio da sadašnja vlada planira da novi zakon o mirovinskom osiguranju bude u parlamentu prihvaćen do kraja iduće godine. Detalji o promjenama koje se pripremaju nisu poznati.

No Vizjak je priznao da su neka od zakonskih rješenja iz reforme koja je odbijena na referendumu zapravo bila dobra pa će vjerojatno biti ponovno predložena. Tako će, po njegovim riječima, jedan od ciljeva mirovinske reforme biti i produžavanje aktivnog radnog razdoblja, odnosno produžavanje životnog vijeka potrebnog za odlazak u mirovinu, čemu su se do sada sindikati najodlučnije protivili.

Slovenski mediji sada podsjećaju da je Janez Janša lani kao oporbeni čelnik rekao kako su birači na referendumu odbili lošu mirovinsku reformu koja sama po sebi ne bi kratkoročno mogla riješiti osnovni slovenski problem, odnosno stabilizirati javne financije i smanjiti proračunski deficit. Janša se tada zauzimao za uvođenje tzv. individualnih mirovinskih računa preko kojih bi svaki osiguranik mogao pratiti koliko je uplatio u mirovinski fond i kakvu mirovinu može očekivati.

No mirovinska reforma koju priprema Janšina vlada vjerojatno će ići i na smanjenje velikog broja povlaštenih mirovina koje opterećuju mirovinski fond i državni proračun, a ne proizlaze iz stvarno uplaćenih doprinosa.