REHNOV PRIJEDLOG

Slovenija privržena brzom rješavanju problema

31.03.2009 u 22:26

Bionic
Reading

Odgovor koji je Slovenija u ponedjeljak uputila povjereniku za proširenje EU-a Olliju Rehnu glede njegova najnovijeg prijedloga o rješavanju slovensko-hrvatskog spora, "znak je njene privrženosti brzom i konstruktivnom rješavanju otvorenih pitanja koje bi se omogućilo dogovorom o početku procesa na način koji predlaže Europska komisija", objavilo je u utorak na svojim web-stranicama slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Slovensko ministarstvo je to objavilo u priopćenju za javnost u vezi sa za srijedu planiranim novim sastankom slovenskog i hrvatskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara i Gordana Jandrokovića s Rehnom

Sadržaj novog Rehnova prijedloga o načinu rješavanja graničnog prijepora dviju država koji je iznio Žbogaru i Jandrokoviću na njihovu zadnjem sastanku u Bruxellesu prošle srijede još je uvijek tajna, ali slovenski mediji i u utorak su iznosili nagađanja da se radi "o jednoj vrsti arbitraže".

To je popodne u jednom svom prilogu vezanom za sutrašnji novi sastanak Rehna i dvojice ministar iznijela i Slovenska tiskovna agencija STA. Tvrdnje o ad-hoc arbitraži kao biti zadnjeg Rehnova prijedloga pojavljivale su se zadnjih dana u većini slovenskih medija.

Mediji ocjenjuju da bi arbitri uz međunarodno pravo u procesu (koji je otpočet inicijativom Europske komisije o "facilitaciji" o rješenju bilateralnog spora, kako bi došlo do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora) na vagu stavili i slovenski zahtjev da se uz međunarodno pravo u budućem graničnom rješenju uvaži i "načelo pravičnosti" (ex aequo et bono). To bi pravno načelo, kako navode, moglo odgovarati Ljubljani jer se ona u pitanju razgraničenja na moru poziva i na "posebne okolnosti", kako se u razgraničenju ne bi primijenila "crte sredine", odnosno pravilo jednake udaljenosti morske granične crte od kopna, odnosno obala koje pripadaju jednoj i drugoj državi, što bi se inače primijenilo striktnom primjenom UN-ove Konvencije o pravu mora.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u odgovoru Hini može li komentirati medijske napise da je bit Rehnova prijedloga u arbitražnom rješenju spora navelo je popodne da ne može komentirati "produkte medijskih nagađanja", ali niti sam proces razgovora koje vodi Rehn jer je dogovoreno da se o tim pitanjima "ne raspravlja u javnosti".