'spasimo sloveniju'

Slovenija pred prosvjedima 'žutih prsluka' u režiji desnice

08.10.2019 u 22:32

Bionic
Reading

Više 'civilnih inicijativa' povezanih s oporbenom desnicom u četvrtak će održati prosvjede protiv vlade, a u Ljubljani očekuju nekoliko tisuća ljudi koji će im se pridružiti, prenose u utorak slovenski mediji

Prosvjed je dobro organiziran i najavljen preko plakata i društvenih mreža, odvija se mobilizacija onih koji će na skupu sudjelovati, a organiziran je i autobusni prijevoz, kazao je za dnevni list Večer politički analitičar Andraž Zorko koji smatra da iza svega stoje političke stranke iako se skup najavljuje kao prosvjed civilnih inicijativa.

Jedan od glavnih organizatora proisvjeda je nekadašnji mariborski gradonačelnik i bivši prvak Slovenske pučke stranke (SLS) Franc Kangler koji je u više medijskih istupa pozvao da u Ljubljanu dođe što više ljudi, da nose žute prsluke po uzoru na prosvjednike protiv predsjednika Emmanuela Macrona u Francuskoj, ali i da dođu s državnim zastavama kako bi pokazali da vole domovinu i svoju državu.

'Dosta nam je da nas vladajuća garnitura dijeli na prvorazredne i drugorazredne građane, želimo da nam se zajamči da smo pred zakonom svi jednaki kako piše u ustavu. Želimo vratiti identitet Sloveniji, želimo poštenu i pravednu državu za sve državljane, prestanak kršenja ljudskih prava i brigu za malog čovjeka koji treba pomoć', kazao je Kangler.

Prosvjedni skup održat će se pod parolom 'Spasimo Sloveniju' , a neki očekuju da će na skupu nastupiti i čelnik desne oporbe i bivši premijer Janez Janša budući da neki iza skupa vide želju za 'rušenje vlade', tvrde slovenski mediji.

Neke scenarij prosvjeda podsjeća na početak tzv. urbanih ustanaka protiv političkih elita iz 2012., kad je na masovnim prosvjedima najprije u Mariboru morao odstupiti tada politički vrlo jaki Kangler, a par mjeseci nakon toga zbog jednog izvješća protukorupcijskog povjerenstva o nepravilnostima u imovinskoj kartici Janeza Janše, tadašnjeg premijera, pala je i tadašnja prijelazna vlada desnice.

Kangler je više puta upozorio da su kaznene prijave koje su nakon toga pokrenute protiv njega zbog navodne korupcije i nepotizma pale na različitim sudovima, te da se je isto dogodilo i s Janšinom zatvorskom kaznom zbog afere Patria koju je poništio ustavni sud, te da je jedna od većih nepravilnosti u Sloveniji korumpirano sudstvo.