NAJVIŠI STUPANJ UPOZORENJA

Slovenija pred izvanrednim stanjem zbog oborina

17.09.2010 u 12:12

Bionic
Reading

Slovenske hidrometeorološke službe objavile su u petak ujutro najviši stupanj upozorenja zbog opasnosti od vremenskih nepogoda u zapadnim dijelovima države, gdje je već palo do 80 litara oborina po četvornom metru

Jake kiše, prema sadašnjim najavama, nastavit će se sve do kraja tjedna, a u zapadnim i središnjim dijelovima zemlje već u petak popodne očekuje se velik rast vodotoka s opasnošću od poplava. Najveći pljuskovi očekuju se u noći s petka na subotu te od subote navečer do sredine nedjelje.

Na područjima gdje se očekuje najviše oborina, s opasnošću poplava i odrona zemlje, u stanje spremnosti stavljene su vatrogasne postrojbe, vreće s pijeskom i regionalni štabovi civilne zaštite, a stanovništvo je upozoreno da poduzme mjere za zaštitu imovine i da prati razvoj prilika, prenose slovenski mediji.

Prema najavama meteorologa, najteže stanje može se očekivati uz pogranične krajeve s Italijom zbog naraslog vodostaja rijeka Soče i Vipave, a već u petak popodne očekuje se znatan porast vodostaja rijeka u središnjim i jugozapadnim dijelovima zemlje.