zaražena govedina

Slovenija povlači 12 tona kebaba iz Poljske, navodi da je meso isporučeno i Hrvatskoj

13.02.2019 u 11:19

Bionic
Reading

Slovenska agencija za sigurnost hrane naredila je povlačenje iz prodaje 12 tona goveđeg mesa uvezenog iz Poljske i pripremljenog za kebab, piše slovenski dnevnik u srijedu i navodi da je meso iz te serije isporučeno i kupcima u Hrvatskoj i Mađarskoj

Kako prenosi mariborski dnevnik "Večer", riječ je o mesu iz Poljske koji na slovensko tržište distribuira tvrtka Alebon, a povlačenje te serije preporučili su poljski nadzorni organi.

Meso iz te serije isporučeno je u Sloveniji na adrese 41 zalogajnice s brzom hranom, ali i kupcima u Hrvatskoj i Mađarskoj, piše Večer.

"Još nema službene obavijesti poljskih organa, a slovenske su analize pokazale da su u mesu koje se povlači s tržišta tragovi ketoprofena, nesteroidnog protupalnog lijeka. Ono se inače u tijelu životinje koja je lijekom tretirana razgradi u roku od 24 sata nakon primanja, što znači da su goveda njime bila "liječena" neposredno prije klanja, a to je zabranjeno", navodi "Večer" u vezi s mogućim razlogom povlačenja.

Proizvođač povučenog mesa za kebab je poljska tvrtka Efes Pol Fedai Simsek, a uvozi ih slovensko poduzeće. U uzorcima u Sloveniji analizom je utvrđena i prisutnost salmonele, navodi "Večer".

Zbog skandala s uvozom mesa bolesnih krava iz Poljske, ali i afere u kojoj je ovih dana u Sloveniji pronađena ilegalna klaonica s mesom odsluženih konja za kasački sport, u Sloveniji su zaredali zahtjevi za kontrolu uvoza mesa i mesnih prerađevina i promjenu u sustavu nabave mesa za velike javne sustave, kao što su bolnice, domovi umirovljenika i škole jer se putem javnih natječaja u pravilu odabiru dobavljači koji ponude najnižu cijenu.

O problematici uvoza mesa na inzistiranje oporbe održana je i izvanredna sjednica parlamentarnog odbora za poljoprivredu na kojoj su takvi zahtjevi politički podržani.

Zaključeno je da se vladi predloži propis koji bi omogućio da se udio domaćeg mesa iz sigurnih klaonica poveća kao i niz drugih mjera kojim bi se kupce stimuliralo na kupnju domaćeg mesa.

Prema prijedlogu odbora, podrijetlo mesa, kako bi se znao njegov izvor odnosno gdje je proizvedeno, trebalo bi biti navedeno i na menijima restorana.

Ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec rekla je zastupnicima da je nakon zadnjih afera slovenski sustav nadzora sigurnosti hrane ponovo razmotren i utvrđeno je da dobro djeluje.

S druge strane, nadzor je otkrio da su osobe koje u sustavu javnih narudžbi odlučuju kojeg ponuđača odabrati, nedovoljno osviještene o važnosti kvalitete hrane, upozorila je ministrica Pivec.