DRUGI POKUŠAJ

Slovenija ponovo uvodi porez na nekretnine

10.11.2016 u 15:47

Bionic
Reading

Slovenska vlada po drugi će put pokušati uvesti porez na nekretnine nakon što je 2014. već usvojeni zakon o takvom porezu poništen jer je neke njegove odredbe ustavni sud proglasio neustavnima

"Očekujemo da ćemo novi zakon o porezu na nekretnine pripremiti do kraja godine, nakon čega će se naći u javnoj raspravi", kazao je u četvrtak Jože Novak s ministarstva financija, ali je dodao da se zakon iduće godine još neće primjenjivati.

Prvi zakon o porezu na nekretnine slovenski parlament je donio 2013., a trebao se primjenjivati od početka 2014. Od njega je država očekivala oko 400 milijuna eura godišnjeg prihoda, ali ga je ustavni sud poništio, navevši kako je protivan ustavu, u dijelu koji se odnosi na valorizaciju, odnosno utvrđivanje vrijednosti nekretnina. Na taj su zakon imale mnogo primjedaba i općine kojima je komunalna naknada za građevinsko zemljište sada velik dio prihoda koji bi, u slučaju poreza na nekretnine, morale dijeliti s državnim proračunom.

Novak vodi projektni tim vlade koji radi na novom prijedlogu, a ustvrdio je da će se voditi računa o presudi ustavnih sudaca i o primjedbama općina koje iznesu u javnoj raspravi.

Prijašnji zakon, koji su ustavni suci poništili, predviđao je da se na stanove i kuće u kojima vlasnici žive plaća porez od 0,15 posto njihove vrijednosti, a na prazne nekretnine koje nisu u upotrebi 0,4 posto. Na poslovne i industrijske objekte bila je određena stopa poreza od 0,45 do 0,75 posto, na poljoprivredne zgrade 0,30 i na obrađena zemljišta 0,15 posto.