RATIFICIRAN PROTOKOL

Slovenija omogućila Hrvatskoj pristup u NATO

27.03.2009 u 13:41

Bionic
Reading

Predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar u petak je potpisao Zakon o ratifikaciji Pristupnog protokola za ulazak Hrvatske u NATO savez, a nakon njega to je odmah učinio i slovenski predsjednik Danilo Tuerk te će zakon tijekom dana biti objavljen u službenom listu čime će taj pristupni protokol stupiti na snagu

"Danas sam potpisao Zakon o ratifikaciji Pristupnog protokola o ulasku Republike Hrvatske u NATO savez, te ga uputio predsjedniku države, a istodobno je Zakon objavljen i u elektronskom izdanju Službenog lista Republike Slovenije", kazao je Gantar u kratkoj izjavi novinarima.

Gantar je kazao da su se time stekli svi uvjeti za konačnu ratifikaciju Protokola, što omogućuje da Slovenija pravodobno svoj ratifikacijski dokument pošalje Vladi SAD-a kao depozitaru Atlantske povelje, kako bi Hrvatska na summitu organizacije idućeg tjedna mogla sudjelovati kao punopravna članica.

Zakon o ratifikaciji Pristupnog protokola potpisao je i predsjednik države Danilo Tuerk najavivši da će se pristupni protokol već danas naći u slovenskom službenom listu.

Zakon o ratifikaciji Pristupnog protokola za ulazak Hrvatske u NATO slovenski je parlament ratificirao prije mjesec i pol dana ali postupak nije bilo moguće izvesti do kraja zbog incijative da se parlamentarna ratifikacija ospori na referendumu.

No, marginalna Stranka slovenskog naroda SSN umjesto potrebnih 40.000 potpisa, za svoj je prijedlog o referendumu do sinoćnjeg isteka 35-dnevnog roka prikupila samo 1087 potpisa.