PRELAZAK GRANICE OSTAJE ISTI

Slovenija od jutros u djelomičnom 'lockdownu': Zatvoreni kafići, crkve, zabrana slobodnog kretanja zemljom, škola online... Uveli i jednu novost oko samoizolacije

16.10.2020 u 10:24

Bionic
Reading

Slovenija, točnije sedam od 12 njihovih regija, ulazi u lockdown. Mjere su slične proljetnima - strogo ograničenje pri prelasku iz crvenih u pet preostalih narančastih regija, zabrana okupljanja, škola online, maske na otvorenom, zatvaranje crkava, kafića i fitnes centara… Što se tiče mjera u odnosu na Hrvatsku, za sada vrijede ista pravila za ulazak u Sloveniju iz Hrvatske i obrnuto

Od 12 slovenskih regija, tek je njih pet na krajnjem istoku i zapadu zemlje u narančastom. Ostale su zbog broja zaraženih Covidom-19 u crvenoj zoni. Nakon jučerašnjih 745 novih slučajeva od jutros je u crvenim regijama započeo strog režim koji uvelike podsjeća na proljetni lockdown. Djelomični lockdown, koji bi trebao trajati dva tjedna, bit će na snazi u onim regijama u kojima je broj oboljelih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana prešao 140. Uglavnom je riječ o jugoistočnim, središnjim i sjevernim dijelovima države.

Vlasti su Sloveniju podijelile na crvene ili narančaste statističke regije. Klasifikacija regija u crvenu ili narančastu skupinu procjenjivat će se najmanje jednom tjedno, na temelju 14-dnevne incidencije na 100.000 stanovnika, objasnio je glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin. Od ponoći na snazi je ograničenje okupljanja na deset osoba za cijelu zemlju.

No u crvenim regijama, koje obuhvaćaju većinu teritorija Slovenije, vrijedi potpuna zabrana okupljanja. Slovenska vlada tješi građane time kako im policija neće upadati u stanove, ali mogu doći ako ih pozovu zdravstveni inspektori, a koji uglavnom dolaze nakon prijave građana.

Režim na granicama za sada bez promjene

Što se tiče ulazaka hrvatskih državljana u Sloveniju i slovenskih u Hrvatsku, tu se pravila nisu za sada mijenjala. Da se režim na vanjskim slovenskim granicama ne mijenja, potvrdio je i slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Hrvatska pak cijelu Sloveniju tretira jednako, dakle nema podjele na regije prema 'semaforu' ni nakon što je ta država sedam od 12 svojih regija 'obojala' u crveno.

Slovenija, ovisno o njihovoj epidemiološkoj situaciji, dijeli zemlje i pojedine regije u tri kategorije, zelene, narančaste i crvene. Za svaku kategoriju primjenjuje se različit skup pravila ulaska. Za one iz zelenih i narančastih regija ulazak u Sloveniju je bez ograničenja.

Za sada na crvenoj listi drže sljedeće hrvatske županije: Brodsko-posavsku, Dubrovačko-neretvansku, Ličko-senjsku, Požeško-slavonsku te Splitsko-dalmatinsku županiju. Svi hrvatski građani iz ovih županija koji žele ući u Sloveniju moraju biti u karanteni deset dana. Ako to žele izbjeći, moraju predočiti negativan test na Covid-19, ne stariji od 48 sati.

Druga mjera odnosi se na kretanje među regijama. 'Zabranjeno je izlaziti iz crvene regije u narančastu. Možete prijeći iz narančaste u crvenu, ali to se ne preporučuje', objasnio je ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs. 'Plastično gledano, ne možete ići iz Ljubljane u Koper, ali možete iz Kopra u Ljubljanu', pojasnio je.

Naveo je 11 iznimaka sličnih proljetnim: dolazak na posao i odlazak; obavljanje gospodarske djelatnosti, poljoprivredne ili šumarske djelatnosti; zdravstvena zaštita i zaštita imovine, briga o članu obitelji, pristup ljekarnama ili zdravstvenim službama ako ste vlasnik imovine ili za korištenje već plaćenih turističkih aranžmana. Kao što je to bilo i u Hrvatskoj u proljeće, prijelaze između regija nadgledat će policija.

  • +6
Koronavirus u Sloveniji Izvor: Profimedia / Autor: Zeljko Stevanic / Xinhua News / Profimedia

No tu nije kraj - lokalni čelnici mogu sami pooštriti mjere na svojim područjima. Granične prijelaze statističkih regija nadgledat će policija. U crvenim regijama maske za lice obavezne su i na otvorenom osim ako se, primjerice, vozite biciklom.

Rješenje za zdravstveno osoblje 'izvan stroja'

Zanimljiva je i nova politika o samoizolaciji zdravstvenih djelatnika. Pogoršanjem epidemiološke situacije u zemlji vlada je također odlučila promijeniti uvjete pod kojima će zdravstveni radnici biti u karanteni. Do sada se slalo u samoizolaciju sve koji su bili u rizičnom kontaktu sa zaraženom osobom.

No po novim pravilima, zdravstveno osoblje ići će u karantenu tek ako razvije simptome bolesti. Vlasti kažu da zdravstveni djelatnici ionako nose zaštitnu opremu. Riječ je o potezu koji bi trebao suzbiti manjak zdravstvenog osoblja koje je 'izvan stroja' zbog samoizolacije.

U škole od sljedećeg tjedna idu samo učenici nižih razreda dok će ostali nastavu imati online. U narančastim regijama broj ljudi u fitnes centrima i frizerskim i kozmetičkim salonima bit će ograničen na jednu osobu na 20 četvornih metara. I dalje će biti moguće pružati ugostiteljske usluge, i to od 6 do 22.30. U crvenim zonama zatvaraju se fitnes centri i ugostiteljski objekti.

Od danas se u crvenim regijama u potpunosti obustavljaju vjerski obredi. Svećenici će moći pružiti vjernicima individualnu duhovnu skrb, što znači da će oni u određeno vrijeme moći doći u crkvu i primiti svetu pričest, blagoslov i ispovijed. U narančastim regijama mise će biti ograničene na deset vjernika, najavila je Slovenska biskupska konferencija.

Također, u narančastim statističkim regijama redovito će se izvoditi vjeronauk do 5. razreda. Za više razrede osnovne škole izvodit će se na daljinu.