NAPREDAK HRVATSKE

Slovenija neće otvarati pitanje zastoja pregovora

08.12.2008 u 10:16

Bionic
Reading

Na današnjem sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, koji će među ostalim govoriti o napretku država kandidatkinja, Slovenija neće otvarati pitanje napretka Hrvatske na pristupnoj konferenciji pod predsjedanjem Francuske 19. prosinca

LJUBLJANA- Budući da slovenske rezerve oko otvaranja nekih pregovaračkih poglavlja s Hrvatskom nisu u izravnoj vezi sa zaključcima koje će o napretku Hrvatske u ponedjeljak donijeti ministri vanjskih poslova, slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar neće otvarati to pitanje, ali se može očekivati da će to otvoriti neka druga članica zbog utjecaja slovensko-hrvatskog problema na pregovore Zagreba i Bruxellesa, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji koji se pozivaju na domaće diplomatske izvore.

Usto, slovenski mediji navode da bi uz marginu ministarskog sastanka moglo biti riječi o prevladavanju situacije nastale nakon što je francusko predsjedništvo prije tri tjedna pokrenulo inicijativu za ubrzanje napretka Hrvatske na pristupnoj konferenciji, na koju je Slovenija nedavno podnijela amandmane kojima želi dobiti 'čvrsta politička i pravna jamstva' da Hrvatska u dokumentima koje je dostavila Europskoj komisiji tijekom pregovora 'ne prejudicira granicu na moru i kopnu'.

Kako je javio Slovenski radio, diplomatski napori oko usklađivanja francuske inicijative još su 'na mrtvoj točki' i ako Ljubljana ne dobije tražena jamstva moguće je 'čak i ulaganje veta' na pristupanje Hrvatske Uniji. Slovenski radio navodi da je situacija u malo vremena koje je preostalo do pristupne konferencije takva da će hrvatski pregovori na pristupnoj konferenciji biti blokirani ne dođe li do usklađenog prijedloga Hrvatskoj u okviru 27 zemalja članica, ali i ako se prijedlog među članicama uskladi, a odbije ga Hrvatska.

U 10 pregovaračkih poglavlja koja Hrvatska želi otvoriti na pristupnoj konferenciji njih šest je povezano s rezervama u pogledu navodnog prejudiciranja granice, a 4 na ostala otvorena pitanja Zagreba i Ljubljane, navode slovenski mediji. Dodaju da francusko predsjedništvo želi postići rješenje zapleta, ali da slovenski premijer Pahor koji je nedavno upozorio da je vremena sve manje inzistira na čvrstim jamstvima od kojih neće odstupiti.