'RAZLIČITA POLITIČKA KULTURA'

Slovenija ne isključuje brzi dogovor o arbitraži

17.06.2009 u 15:43

Bionic
Reading

Još ima vremena da se do pristupne konferencije koju organizira češko predsjedništvo 26. 6. postigne rješenje koje bi omogućilo deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora, ali je sve u rukama hrvatske strane koja bi trebala pristati na izmijenjeni tekst Rehnova prijedloga i pokazati više konstruktivnosti u rješavanju tog pitanja, rekao je glasnogovornik slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic

LJUBLJANA - 'Ne isključujemo mogućnost da se do 26. lipnja nađe rješenje koje bi bilo prihvatljivo objema državama', rekao je Balažic na konferenciji za novinare u srijedu. Međutim, on je odgovornost za eventualni neuspjeh pregovora o arbitražnom sporazumu koji će se održati u četvrtak između ministara vanjskih poslova dviju država i europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna doveo u vezu sa stajalištima hrvatske strane.

'Dok se ne prihvati sporazum koji će uvažavati interese obiju država hrvatski pristupni pregovori neće se moći nastaviti. Idućih dana moguć je bitan napredak, ali su takva očekivanja možda prevelika s obzirom na nepromijenjena stajališta Hrvatske', dodao je Balažic, dodajući kako na slovenskoj strani postoji volja da do sporazuma dođe.

Glasnogovornik slovenskog Ministarstva vanjskih poslova nije želio izravno govoriti o stajalištima slovenske vlade o Rehnovu prijedlogu pred sutrašnji sastanak, rekavši da će o tome tijekom današnjeg dana govoriti i premijer Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar

No, Balažic je, koristeći vrlo zaoštrenu retoriku, rekao da Hrvatska vlada do sada oko pregovora nije pokazala toliko konstruktivnosti, te da je sada sve ovisno o njenim reakcijama na zadnje Rehnove izmjene.

'Hrvatska vlada u svoju konstruktivnost mora uvjeriti Europsku komisiju i Sloveniju, a ne o tome uvjeravati svoju javnost', dodao je Balažic.

Po njegovim riječima, izjave hrvatskih dužnosnika kako Hrvatska ne treba popuštati zbog riskiranja zastoja u pregovorima 'nisu mudre', s obzirom na to da proširenje više nije prioritet Europske unije.

'Ovo je još jedna mogućnost za dogovor, ali je sve ovisno od reakcija hrvatske strane', rekao je Balažic, dodajući da bi u slučaju gašenja Rehnove inicijative došlo do pozicije u kojoj bi Hrvatska ponovo morala razmišljati kako ukloniti sporne dokumente iz svoje pristupne dokumentacije.

'Hrvatska sve teže podnosi troškove svoje dosadašnje politike', dodao je glasnogovornik slovenskog Ministarstva vanjskih poslova.

Na pitanje hrvatskih novinara mogu li se suzdržane reakcije hrvatskih dužnosnika na Rehnove izmjene tumačiti kao davanje prostora 'tihoj diplomaciji', dok u Ljubljani takva diskrecija ne postoji, Balažic je rekao da je to stvar 'različite političke kulture', naglasivši kako slovenska politika vodi računa o svojoj javnosti.

Balažic je potvrdio da premijer Borut Pahor u popodnevnim satima o Rehnovu prijedlogu namjerava konzultirati oporbene stranke, te da će o tome javno govoriti i premijer Pahor i ministar vanjskih poslova Žbogar.

Na pitanje može li do bitnog napretka doći već tijekom zasjedanja Europskog vijeća krajem ovog tjedna, Balažic je rekao: 'Mi to želimo', ali nije htio reći je li to realno s obzirom na kratkoću preostalog vremena.