IZMEĐU BERLUSCONIJA I BALKANA

Slovenija još daleko od zapadne demokracije

20.07.2009 u 15:27

Bionic
Reading

Većina Slovenaca nadala se, kad je Slovenija napuštala Jugoslaviju, da će njihova zemlja brzo postati mala Švicarska, no Slovenija je, ponajprije zbog starog modela korupcije, daleko od toga da postane uzorna zapadna demokracija

Kako navodi ugledni britanski Guardian u članku o Sloveniji na svojoj internetskoj stranici, Slovenija nije uspjela dosegnuti švicarske standarde, iako je u međuvremenu postala 'priča o uspjehu' među tranzicijskim zemljama, jer je ubrzano osnažila gospodarstvo, uspostavila demokratske institucije i postala najzapadnija od svih istočnoeuropskih država.

Međutim, upozorava slovenski novinar Blaž Zgaga, autor članka u Guardianu, u posljednjih pet godina situacija u Sloveniji naglo se promijenila nagore, što pripisuje prošlom mandatu koalicije desnog centra Janeza Janše, pod čijom je vladavinom 'procvjetala korupcija', dok su nadzorne institucije postale metom političkog udara, a mediji su ušutkani.

Guardian posebno naglašava slučaj korupcijske afere u vezi primanja potkupnine prilikom 278 milijuna eura vrijedne kupovine finskih oklopnjaka Patria, zbog koje je u Finskoj i u Austriji pokrenuta opsežna istraga zbog upletenosti najviših slovenskih dužnosnika, uključujući i Janšu, koji je pak sve optužbe otklonio.

Štoviše, na Janšin zahtjev slovensko državno tužiteljstvo pokrenulo je progon finskog novinara koji je otkrio aferu Patria, zbog čega Guardian zaključuje da su 'stari nagoni državne propagande i autoritarne vladavine još prisutni'.

Nakon Janše i njegove 'paranoidne vladavine', vlast je preuzeo 'narcisoidni premijer Borut Pahor, koji svima želi ugoditi'. Zbog toga izbori nisu donijeli nikakve promjene, zaključuje Guardian i podvlači da je Slovenija, bez obzira na ciljeve u vrijeme osamostaljenja, danas na 'putu prema jugoistoku'. Tamo gdje geografski i pripada, između Berlusconijeve Italije i Balkana, kako to zaključuje Slavoj Žižek, citiran u Guardianu.

Autor članka radio je za ljubljansko Delo i mariborsku Večer, no nakon sudskih postupaka što su protiv njega pokrenuti za vrijeme prethodne slovenske vlade, danas je slobodni novinar. Jedan je od inicijatora peticije što su je preko 500 slovenskih novinara potpisali protiv Janšine vladavine neposredno uoči prošlih slovenskih parlamentarnih izbora, što je ponovno otvorilo pitanje slobode medija u Sloveniji, prenosi Novi list.