PUSIĆ I BEBIĆ ZADOVOLJNI

'Slovenija je napravila prvi pozitivni korak'

07.06.2010 u 17:24

Bionic
Reading

Rezultat jučerašnjeg referenduma u Sloveniji o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom 'prvi je korak u pozitivnom pravcu' i za Hrvatsku i za susjednu Sloveniju, izjavila je u ponedjeljak u Gospiću zastupnica HNS-a i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić

Vesna Pusić podsjetila je da 'formiranje ad hoc arbitraže' počinje kad Hrvatska završi pregovore i potpiše pristupne pregovore s EU-om. 'Treba nastojati da se postigne politički dogovor ili konsenzus oko osoba koje moraju biti vrhunski stručne... Sada bi o tome bilo preuranjeno govoriti, ali HNS će i u tom pogledu imati svoje prijedloge', dodala je Pusić.

'Cijeli postupak mogao bi potrajati nekoliko godina i kakvu god odluku arbitraža donijela, pitanje granice bit će puno manje dramatično nego što je danas jer će Hrvatska tada već biti u EU-u', istaknula je Pusić, koja je doputovala u Gospić kako bi otvorila nove stranačke prostorije.

Tijesan rezultat slovenskog referenduma o arbitraži s Hrvatskom pokazuje kolik je taj problem u današnjem slovenskom društvu i koliko se u tom društvu na nj različito gleda', rekao je u ponedjeljak u Antaliji predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić

'S punim povjerenjem u ono što će se u budućnosti dogoditi mi ocjenjujemo da su naši susjedi Slovenci većinom, koja nije osobito velika, ali ipak, odlučili prihvatiti u biti sporazum postignut s Hrvatskom uz posredovanje Švedske i nekih drugih zemalja, a pokazali su i povjerenje u institucije i međunarodni pravni sustav', rekao je Bebić hrvatskim novinarima nakon konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica SEECP-a.

'Slovenci su prihvatili odluku parlamenta da se granično pitanje rješava kad Hrvatska potpiše pristupni sporazum s EU-om. Mislim da je to dobra odluka slovenskih birača', ocijenio je.

Predsjednik Sabora ustvrdio je da je tako mala razlika u korist prihvaćanja arbitražnog sporazuma, kao i svaki izborni rezultat, 'svojevrsna poruka' te izrazio mišljenje da su se tim referendumom 'odmjeravale snage i u samoj Sloveniji između vlade i oporbe'.

'Zato referendumski rezultat vidim i kao odgovor slovenskim političarima i na mnoge druge stvari, ne samo u vezi s arbitražnim sporazumom', kazao je predsjednik Hrvatskog sabora.