OD POČETKA GODINE

Slovenija izdala 78 posto više radnih dozvola strancima nego lani

22.05.2018 u 17:29

Bionic
Reading

Slovenija je u prva četiri ovogodišnja mjeseca strancima izdala više od 3.000 radnih dozvola, što je 78 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a procjenjuje se da će u idućim godinama toj zemlji nedostajati i do 15.000 radnika

Kako u svom novom proljetnom izvješću o ekonomskim trendovima navodi slovenska središnja banka, računa se da će rast BDP-a u Sloveniji i ove godine biti iznad prosječnog rasta u eurozoni, a investicijski ciklus će se nastaviti.

U skladu s tim, nastavlja se pokrivanje deficita potrebnih radnika u prvom redu 'uvozom' strane radne snage. Samo u četiri prva mjeseca ove godine tako je za rad u Sloveniji strancima izdano više od 3000 radnih dozvola, što je 78 posto više nego u isto vrijeme lani, a računa se da će Sloveniji idućih godina nedostajati i do 15.000 radnika koji se ne mogu osigurati na domaćem tržištu rada.

Ponajprije se traže radnici u građevinarstvu, prometu (profesionalni vozači), ali i druge struke, prvenstveno iz zemalja izvan Europske unije. Najviše radnih dozvola zadnjih godina dobivali su tražitelji posla iz Srbije i BiH, a potom iz Hrvatske, posebno ljudi iz pograničnih zona.

Slovenska središnja banka konstatira da brza rast zapošljavanja u Sloveniji proizlazi i iz zapošljavanja onih Slovenaca koji su registrirani na burzi rada, pa je tako stopa registrirane nezaposlenosti u ožujku ove godine pala na 8,6 posto, najnižu razinu u zadnjih nekoliko godina.

No, iako brojni indikatori ukazuju na kronični nedostatak potrebnih radnika, činjenica je da rast plaća u Sloveniji ostaje razmjerno nizak - iznosi 2,9 posto godišnje.