AFERA PATRIA

Slovenija: Istraga protiv Wolfa zbog pranja novca

30.04.2015 u 19:34

Bionic
Reading

Slovensko državno odvjetništvo potvrdilo je u četvrtak da je okružnom sudu u Mariboru predalo zahtjev za sudsku istragu protiv Waltera Wolfa kojega sumnjiči za pranje novca u korupcijskoj aferi Patria

On se trenutačno nalazi u Kanadi, od koje je Slovenija zatražila izručenje. Wolf je bio jedan od suoptuženih u korupcijskom procesu koji je vođen pred sudom u Ljubljani, a na kojemu je osuđen bivši slovenski premijer Janez Janša, ali nakon uvodnih rasprava više nije dolazio na ročišta.

Kanadski državljanin njemačko-slovenskog podrijetla ima i slovensko državljanstvo i stan u Mariboru, a sumnjiči se za pranje 2,3 milijuna eura koje je, navodno za isplatu mita kako bi finska Patria dobila posao opremanja slovenske vojske oklopnim vozilima, na njegov račun uplatio Wolfgang Riedel, tadašnji Patrijin predstavnik u Austriji.

Kako je u Austriji utvrđeno tijekom suđenja Riedelu, podignutu gotovinu sa svog računa u Austriji Wolf je vratio na Riedlov račun nakon što je stvar počeo istraživati austrijski ured za pranje novca. Kasnije je dio te svote završio na Wolfovom računu u Luksemburgu, odakle je dio povukao Wolf u gotovini, a dio je navodno završio na računu jednog biznismena iz Tajlanda.

Wolfa je početkom godine, temeljem slovenske potjernice, privremeno pritvorila Kanada, ali je kasnije pušten do odluke o tome hoće li biti izručen. Predmetu prijeti zastara, jer se korupcijska afera Patria odigrala prije deset godina, a Wolf je slovenskim vlastima više puta u javnim izjavama zaprijetio tužbom zbog narušenog zdravlja i nanesene poslovne štete, rekavši da će tražiti enormnu odštetu i da ne misli dolaziti u Sloveniju na suđenje.

Za bivšeg slovenskog premijera Janeza Janšu i još dvojicu bivših dužnosnika slovenski je ustavni sud nedavno poništio presudu, koju su prije toga potvrdili viši sud i vrhovni sud, te je odredio novo suđenje na prvostupanjskom sudu, zbog procesnih pogrešaka i ocjene da Janši na suđenju krivica da je prihvatio obećano mito nije bila dokazana.