TAKO TO VIDE U EUROPI

Slovenija Hrvatskoj 'upad' u EU želi naplatiti 172 milijuna eura

21.09.2012 u 16:29

Bionic
Reading

Portal EU Observer u današnjem je tekstu pokazao kako EU percipira najavu iz Ljubljane da neće ratificirati pristupni ugovor dok se ne riješi spor oko Ljubljanske banke i 172 milijuna eura koje su hrvatske štediše izgubile prije 20-tak godina

Hrvatska je konačno primljena u EU, ali na samom ulazu zaustavlja je Slovenac i govori: 'OK, upad će vas koštati 172 milijuna eura'. Takav bi dojam mogli dobiti čitatelji današnjeg članka portala EU Observer naslovljenog 'Slovenija želi naplatiti Hrvatskoj 172 milijuna eura za ulazak u EU'. Riječ je o dosad najpreciznijem opisu najnovijeg slovensko-hrvatskog spora u nekom od europskih medija.

EU Observer podsjeća da su dvije hrvatske banke tužile Ljubljansku banku i njezinu 'reinkarnaciju', Novu ljubljansku banku, pokušavajući sudski naplatiti 172 milijuna eura koja su pripadala hrvatskim štedišama.


'Čelnici EU u prosincu su potpisali hrvatski pristupni ugovor, proglašavajući taj potez znakom da je program proširenja EU još uvijek živ unatoč krizi. Ali Slovenija sada prijeti blokadom toga zbog bankarskog spora od 172 milijuna eura', piše u uvodu članka EU Observera. Izvor iz EU govori za taj portal da nitko unutar EU ne voli kad se projekti Europske unije, kao što je proširenje, vezuju uz bilateralne probleme.

'Kad bi to svi radili, to bi zasjenilo čitavo proširenje. Svatko bi mogao izvući nešto iz torbe protiv svoga susjeda i to bi zagadilo čitavu atmosferu', citira EU Observer riječi tog izvora iz EU.

Slovenija je, podsjeća EU Observer, 2008. pokušala blokirati ulazak Hrvatske zbog granice na moru, a ranije ove godine uložila je veto na proširenje sankcija EU protiv Bjelorusije kako bi zaštitila slovensku građevinsku tvrtku koja ima posao u Minsku. Riječ je o slučaju o kojem je Večernji list također već pisao kad se dogodio i kad su ga dužnosnici nekih drugih zemalja EU protumačili kao prljavu igru Slovenije koja svoj mali ekonomski interes stavlja iznad načela zaštite ljudskih prava i borbe protiv autoritativnog režima.