POVIJESNA ODLUKA

Slovenija dozvolila usvajanje djece istospolnim parovima

29.07.2011 u 07:50

Bionic
Reading

Slovenija je unaprijedila zakonodavstvo za istospolne zajednice. Odlučili su da lezbijka može posvojiti trogodišnje biološko dijete svoje partnerice, s kojom živi u registriranoj izvanbračnoj zajednici, javlja portal Crol.hr

Crol.hr prenosi pisanje slovenskih medija da je u Sloveniji nedavno izglasan novi Obiteljski zakon koji istospolnim parovima omogućava posvajanje djece njihovih partnera i partnerica.

Vlada Boruta Pahora i slovensko sudstvo odlučii su se za promjene nakon što je ljubljanski Centar za socijalnu skrb odbio zahtjev partnerice za posvajanjem djeteta jer za to 'nije bilo pravne podloge' te se ona odlučila na tužbu, odnosno zahtjev za posvojenjem.

Među ostalim, u zahtjevu je naveden primjer jednog heteroseksualca koji je prošle godine dobio dozvolu za posvojenje djeteta svoje partnerice. Kao argument, lezbijke su navele da bi suprotna odluka u njihovom slučaju značila diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije.

Osim toga, prekršila bi se i Konvencija o pravima djeteta koja spominje pravne obveze oba roditelja, kao i Europska konvencija o ljudskim pravima, piše Crol.hr

'Ovdje je riječ o posvajanju koje istospolni partneri dosad nisu prakticirali, a sad im je novim Zakonom o bračnoj vezi i obiteljskom odnosu to omogućeno', izjavila je za Večer pravnica Neža Kogovšek Šalamon.

'U postupku se nekoliko puta pokazalo da je ova vrsta posvajanja apsolutno u najboljem interesu djeteta koje živi u ovakvoj zajednici i koja mu jamči prikladno obiteljsko okruženje, sigurnost i podršku, a oni su ključni za razvoj djeteta', stoji u objašnjenju odluke Ustavnog suda.

U Sloveniji u istospolnim obiteljima trenutno živi oko stotinu djece koja nemaju jednaka prava kao djeca heteroseksualnih obitelji. Novi zakon bit će im od velike pomoći.