GLEDANJE U LAMPICE

Slovenija dopušta božićne sajmove uz covid potvrde i maske, ali bez hrane i pića. Hoće li susjedi sad navaliti u Zagreb?

03.12.2021 u 14:55

Bionic
Reading

Slovenska vlada već bi danas na dopisnoj sjednici trebala donijeti novi pravilnik o događajima na otvorenom koji stupa na snagu u ponedjeljak. Prema njemu će božićni sajmovi morati biti ograđeni zasebnim ulazima i izlazima, posjetitelji će morati posjedovati covid potvrde i nositi maske, a prodaja hrane i pića neće biti dopuštena. Nameće se logično pitanje - hoće li se zbog toga ljubitelji uličnih sajmova na otvorenom preseliti u susjednu Hrvatsku i Italiju?

Ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek potvrdio je za slovenski N1 da sajmovi koji su trenutačno otvoreni, uključujući onaj u Ljubljani, neće biti zatvarani. Kaže da su u savjetodavnoj skupini za covid-19 trenutačno nastrojeni tome da se zabrani prodaja hrane i pića, no ako se epidemiološka situacija ne popravi, poduzet će mjere već prije Nove godine.

Savjetodavna skupina za covid-19 tražila je isprva potpunu zabranu sajmova, jer niti uz covid potvrde nisu sigurni.

  • +10
Advent na Gradecu Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

U susjednoj Austriji božićni sajmovi nisu ni otvoreni, a Salzburg je izračunao da će zbog toga izgubiti dva milijuna eura. Ako se ograničenja ukinu 11. prosinca, kako je prvobitno najavljeno, moguće je da bi se sredinom prosinca sajmovi ipak mogli otvoriti.

Božićni sajmovi otkazani su i u njemačkim državama Bavarskoj i Saskoj te u Češkoj dok se u Švicarskoj, Francuskoj i Belgiji odvijaju s covid potvrdom i maskom.

Tomislav Tomašević obratio se medijima nakon predstavljanja programa Adventa Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/Pixsell

Najliberalnija situacija, kako prenose slovenski mediji, je u Italiji te Hrvatskoj, pa se može očekivati da će se dio posjetitelja slovenskih adventskih svečanosti preseliti na ulice Zagreba.