POPOVIČEV LET

Slovenija dobila stranku s nazivom Zrakoplov

27.10.2011 u 12:27

Bionic
Reading

Poučen uspjehom novih stranaka na slovenskoj političkoj pozornici, koparski gradonačelnik Boris Popovič osnovao je stranku neobična imena - Zrakoplov - s kojom će nastupiti na prijevremenim izborima 4. prosinca, objavili su u četvrtak slovenski mediji

Popovič je svojom regionalnom strankom Kopar je naš već tri puta osvojio većinu u općinskom vijeću i mjesto gradonačelnika tog lučkog grada.

Na zadnjim parlamentarnim izborima 2008. njegova je stranka u koparskoj izbornoj jedinici podržala lokalnog kandidata Slovenske demokratske stranke (SDS). Sada Popovič na parlamentarnim izborima namjerava nastupiti samostalno na nacionalnoj razini, iako su mu po ocjenama medija šanse male jer bi u cijeloj Sloveniji morao osvojiti najmanje 4 posto glasova.

Neobičnim imenom svoje nove stranke Popovič aludira na brzinu koja bi mu bila potrebna da bi u kratkoj kampanji pred izbore dostigao političke konkurente, ali i na nesretnu metaforu o sustizanju 'njemačko-francuskog vlaka' za ostanak u 'zdravoj jezgri' EU-a, koju je u svojim nastupima često znao koristiti dosadašnji predsjednik vlade Borut Pahor.

'Pahorov njemačko-francuski vlak nam je pobjegao, sada nam je do cilja potreban zrakoplov', rekao je Popović za lokalne Primorske novice.

Popularni Popovič nekadašnji je automobilistički prvak, a u politiku je ušao nakon prometne nesreće 2000. godine, u kojoj je jedva ostao živ.