DELO O SASTANKU JANŠA - MILANOVIĆ

Slovenija će ratifikaciju čuvati do kraja kao osigurač

16.05.2012 u 14:29

Bionic
Reading

Tempiranje ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom i različito gledanje na problem hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci, po ocjenama slovenskog tiska koji je pratio susret premijera Milanovića i Janše u Mariboru, detalji su koji otkrivaju moguće zaplete u odnosima

'Čini se da će koegzistencija Zagreba i Ljubljane idućih mjeseci biti znatno neizvjesnija i nepredvidljivija od one na koju smo se bili navikli', zaključna je ocjena iz komentara mariborskog dopisnika Dela Roka Kajzera. On primjećuje da je u Mariboru izostala visoka diplomatska retorika, karakteristična za susrete bivših premijera Jadranke Kosor i Boruta Pahora, kad su odnosi ocjenjivani 'prijateljskima' i vrlo dobrima.

'Sada su na vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji političke opcije koje nisu s velikim entuzijazmom gledale na ekspresno rješavanje graničnog i ostalih neriješenih pitanja koje je započeo prijašnji, ponešto kičasti tandem. No, da nije bilo toga što je dogovoreno u vrijeme ranijih vlada, susret novih premijera u Mariboru odvijao bi se u prilično drukčijim okolnostima', navodi list, podsjećajući da je granični prijepor ipak riješen dogovorom o arbitraži, čime je prekinuta blokada hrvatskog pristupnog procesa koji se sada zaključuje.

List navodi da je hrvatski premijer Zoran Milanović potvrdio kako je hrvatska Vlada povukla svoj nedavni zaključak u vezi štediša Ljubljanske banke, čime je to pitanje 'stabilizirano' i postignut je 'status quo'. Po nekim nagovještajima, Ljubljana želi da hrvatska Vlada učini i više od toga kako bi se riješio problem koji Slovenija smatra sukcesijskim, a ne imovinsko-pravnim i bilateralnim pitanjem.

'Da odnosi ipak nisu najbolji, pokazale su Janšine riječi da će Slovenija hrvatski pristupni ugovor ratificirati do srpnja 2013, a to je jasna poruka da će ratifikaciju sve do kraja čuvati kao jednu vrstu osigurača', navodi se u komentaru Dela.