PREOKRET

Slovenija će odbiti odluku Ahtisaarija?

11.03.2009 u 08:46

Bionic
Reading

'Ne mogu jamčiti da će Slovenija prihvatiti odluke Ahtisaarijeve medijacijske skupine. To ovisi o našem parlamentu. Ako naš parlament procijeni da su odluke Ahtisaarijeve grupe nepovoljne za Sloveniju, moguće je da ih ne prihvati.

Za prihvaćanje odluka medijacijske grupe, slovenski parlament mora imati dvotrećinsku većinu. Ja ne mogu garantirati da ćemo postići dvotrećinsku većinu.'

Tim je riječima, gotovo doslovno, jedan od vodećih slovenskih državnika, u razgovoru s jednim od čelnih ljudi hrvatske političke scene, objasnio najnoviji slovenski stav prema famoznoj medijaciji, piše Jutarnji.

Hrvatski političar, koji je s članom slovenske vlade neformalno razgovarao danas ujutro, ostao je gotovo zaprepašten: 'Takvu razinu arogancije u ozbiljnoj politici već dugo nisam vidio. Oni su, dakle, do jučer tvrdili da prihvaćaju Ahtisaarija, a sada kažu da bi ga mogli odbiti ako Ahtisaarijeve odluke ili preporuke ne budu u njihovu korist', rekao je Davoru Butkoviću, komentatoru Jutarnjeg lista, sugovornik sklon brzom i pomirljivom rješavanju slovensko-hrvatskog spora.

Slovenski su političari, dakle, uvjetno odustali od Ahtisaarijeve medijacijske uloge istoga dana kada je Hrvatska, također uvjetno, prihvatila plan Ollija Rehna da finski nobelovac Martti Ahtisaari posreduje između dviju zemalja.

Takva je slovenska reakcija, koliko se god doima neobičnom, mogla biti i očekivana.

Valja podsjetiti na to da su Slovenci negativno reagirali i na Rehnov plan kada ga je prvi put bio predstavio u Ljubljani.

Slovenska politička elita kasnije je pomislila da će Hrvatska definitivno odbiti Ahtisaarijevu grupu, pa je odjednom počela podržavati koncept Ollija Rehna, odnosno posredovanja Europske unije.

Sada kada je Zagreb prihvatio europsko posredovanje i nakon što je sam Olli Rehn pozdravio izjavu hrvatske Vlade i predsjednika Republike, koju se podržale sve važne političke stranke, Slovenija se ponovno povlači i na sebe preuzima stigmu 'troublemakera' u odnosima s Hrvatskom.