EMOTIVNI KAJIN

Slovencima bih dao i krvi, ali zemlju im ne dam

18.02.2009 u 13:03

Bionic
Reading

Saborski su klubovi podržali izvješće o radu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, no HDZ-ovci su odbili tvrdnju predsjednice Odbora Vesne Pusić (HNS) da je bilo pokušaja da se smanji inicijativnost tog tijela. Damir Kajin (IDS) je povodom loših odnosa sa Slovenijom kazao: 'Krv bih dao ljudima s druge strane granice, ali zemlju im ne dam'

Pusić je, naime, podnoseći izvješće, kazala kako je 'došlo do određenih pokušaja da se smanji inicijativnost Odbora'.

'Smatram da je to pogrešno, jer je Nacionalni odbor važan instrument u procesu pregovora', kazala je Pusić, ocijenivši da je riječ o tijelu koje treba mobilizirati znanje i sposobnost zastupnika, bez obzira na stranačke boje.

Naglasila je da sada, u vrijeme kada je pregovarački proces u krizi, treba maksimalizirati funkcije i iskoristiti potencijal Odbora, 'a ne ga marginalizirati i gušiti'.

Njezine je tvrdnje odbacio HDZ-ov zastupnik Frano Matušić, ističući da u Odboru sjede zastupnici koji bi, smanjujući inicijativnost Odbora, smanjivali i vlastitu inicijativnost.

I njegova stranačka kolegica Marija Pejčinović-Burić ističe da je inicijativnost Odbora bila na visokoj razini, a u prilog tomu, kaže, govori i činjenica da je posao koji je Odbor odradio daleko veći od pukog praćenja pregovora.

Milorad Pupovac (SDSS), međutim, tvrdi da je izvan Sabora bilo pokušaja da se Odboru ograniči sazivanje tematskih sjednica.
'Ni jednom odboru se ne bi smjele izvan Sabora ograničavati poslovničke ovlasti', upozorio je Pupovac, ocijenivši kako proces pregovora ne bi smio biti ograničen na ljude u Vladi i pregovaračkim timovima.

Raspravu o radu Nacionalnog odbora Damir Kajin (IDS) iskoristio je kako bi upozorio na zastoje u pristupanju Hrvatske EU zbog loših odnosa sa Slovenijom.
'Krv bih dao ljudima s druge strane granice, ali zemlju im ne dam', poručio je Kajin.

Sabor je prethodno raspravio i nekoliko prijedloga ratifikacije sporazuma o prekograničnoj suradnji sa susjednim državama u očuvanju okoliša, uz potporu iz programa IPA.