PREMIJER NA SILAZNOJ PUTANJI

Slovenci sve manje vole Pahora

15.02.2010 u 11:27

Bionic
Reading

Koalicijska vlada slovenskog premijera Boruta Pahora i dalje gubi potporu birača, koji sumnjaju da je sposobna izvesti zahtjevne reforme koje je najavila u ovoj i idućoj godini, pokazuju rezultati mjesečne ankete objavljeni u ponedjeljak u vodećem slovenskom listu 'Delo'

Prema tim rezultatima, rad vlade pozitivnim ocjenjuje 27,1 posto ispitanika, a negativnim 41,7 posto, a opća ocjena njenog djelovanja u zadnjih je mjesec dana nešto pala. Riječ je o redovitoj mjesečnoj anketi provedenoj prošlog tjedna na nešto više od 700 ispitanika. Prosječna ocjena rada vlade, u rasponu od 1 do 5, u mjesec dana se smanjila s 2,65 u siječnju na 2,56 u veljači. U ispitivanju popularnosti stranaka ispred Pahorovih Socijalnih demokrata (SD), koji su glavna stranka u sadašnjoj koaliciji lijevog centra, i dalje se nalazi Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Da su u nedjelju parlamentarni izbori, za Pahorovu stranku glasovalo bi 18,1, a za Janšinu 17,6 posto birača, čime je ipak smanjena još veća razlika u korist najveće oporbene stranke iz zadnjeg ispitivanja, pokazuje anketa 'Dela'.

Vodeći slovenski list navodi da je slaba potpora vladi rezultat sve teže gospodarske krize koju Pahor želi riješiti širokim strukturnim reformama i financijskom stabilizacijom koju je najavio za ovu i iduću godinu, ali da njegovoj vladi nedostaje potrebna čvrstina, što se pokazuje i u aferama oko nekih njegovih ministara.

Ako Pahor, primjerice, ne pokaže 'više političke mudrosti i smisla za realnost' i ne zatraži ostavku svog ministra za poljoprivredu Mihe Pogačnika, njegova će koalicija i dalje pokazivati znakove erozije, navodi se u ponedjeljak u komentaru tjednika 'Mag', koje izdaje 'Delo'. Protiv Pogačnika opozicija je pokrenula parlamentarnu interpelaciju jer je postao simbolom navodnih klijentelističkih veza političke elite, nakon optužbi da je kriv za protupravno vraćanje krvoločnih pasa bulmastif uglednom ljubljanskom liječniku kojega su isti psi prije dva tjedna ubili.

Parlamentarna rasprava do koje će doći ako Pahor ministra prije toga ne smijeni mogla bi otkriti nove 'prljave pojedinosti' oko tog slučaja i odvratiti fokus vlade od mnogo važnijih gospodarskih pitanja, navodi tjednik.

Pahor je krajem prošlog tjedna branio ministra poljoprivrede od napada oporbe, tvrdeći da kritike o nepravilnostima i klijentelizmu na njegov račun nisu dokazane, a predstavljajući parlamentu program strukturnih reformi za izlaz iz krize naglasio je potrebu političkog jedinstva kako bi se program koji 'nema alternativu' mogao izvesti ove i iduće godine.

No, bivši premijer i čelnik oporbe Janez Janša odgovorio je Pahoru da može biti sretan što ima 'konstruktivnu oporbu' iako sadašnja vlada zbog niske potpore u javnosti ima velike probleme koji joj neće pomoći u realizaciji konsolidacije javnih financija i strategiji izlaza iz krize.

'Slovenija je danas u situaciji kad bi joj bili potrebni odlučni potezi i jako liderstvo. Na žalost, niska potpora javnosti koja ovu vladu vidi kao dio problema, a ne dio rješenja, za vladu i njene mjere je velik strateški psihološki problem. To se ne može riješiti samo riječima da je potrebno više pozitivne energije, pa da će sve biti u redu', rekao je Pahoru Janša u parlamentu.