nikakva korist

Slovenci su imali velika očekivanja od Melanije Trump, no ostali su razočarani, a sad bi mogli imati i štete zbog vezanosti za njenog muža

17.11.2020 u 15:31

Bionic
Reading

Nakon što su četiri godine imali svoju zemljakinju u Bijeloj kući kao prvu damu Sjedinjenih Američkih Država Slovenci su razočarani jer od toga nisu imali koristi. No zbog vezanosti za Trumpa mogli bi imati i štete jer aktualni premijer Janez Janša, kao jedan od rijetkih svjetskih lidera, i dalje prkosno drži stranu odlazećem američkom predsjedniku i ne želi čestitati pobjedu Joeu Bidenu

Janša i dalje prkosno ostaje protrampovski nastrojen iako je između SAD-a pod Trumpom i Slovenije, rodne zemlje Melanije Trump, bilo malo bliskosti, piše Politico. Slovenski političari svih boja nadali su se da bi američka prva dama mogla poboljšati veze s Washingtonom, a koje, prema diplomatima, u proteklom desetljeću zbog povezanosti Slovenije s Rusijom nisu bile bliske. Međutim to se nije dogodilo.

Roman Kirn, bivši slovenski veleposlanik u SAD-u i savjetnik bivšeg premijera Marjana Šareca, izjavio je da su se nadali zaokretu jer od 2012. nije bilo posjeta na visokoj razini.

Posjet je došao tek 2020., u zadnjoj godini Trumpova mandata u Bijeloj kući, jer je Slovenija pristala potpisati zajedničku deklaraciju o sigurnosti 5G tehnologije, neskrivenu peticiju Trumpove administracije protiv širenja Huaweija, odnosno kineskih kompanija i tehnologije svijetom.

U kolovozu je američki državni tajnik Mike Pompeo posjetio Ljubljanu i na službenoj ceremoniji potpisivanja pohvalio Sloveniju kao vrijednog saveznika. Pompeo je donio i pozdrave Melanije Trump, koja nije bila nijednom u rodnoj zemlji, ni službeno ni neslužbeno, dok je njezin suprug bio na funkciji.

Mnogi obični Slovenci još uvijek ne znaju kako se postaviti prema prvoj dami na odlasku, vjerojatno njihovoj najpoznatijoj sunarodnjakinji na svijetu. Isto vrijedi za mnoge slovenske političare, koji redovito izražavaju osjećaj ponosa, ali se nikada nisu usudili na glas reći kakve bi koristi njezin jedinstven položaj mogao donijeti zemlji rođenja, navodi Politico u analizi.

Miro Cerar, koji je bio premijer 2016. godine, kada je Trump postao predsjednik, a kasnije je pod Šarecom bio i slovenski ministar vanjskih poslova, kazao je za Politico da su njegova i vlada njegova nasljednika smatrali Melaniju Trump potencijalnom vrijednosti u slovenskoj vanjskoj politici i odnosima s Trumpovom administracijom.

'Očekivali smo da bismo njezinim angažmanom mogli učiniti više za promociju Slovenije', rekao je Cerar. Ta su očekivanja, prema njegovim riječima, uključivala posjet predsjedničkog para zemlji.

Cerar, prvi slovenski ministar vanjskih poslova koji je 2018., nakon više od osam godina, posjetio svog kolegu u Washingtonu, otkrio je da su, dok je bio premijer, on i predsjednik Borut Pahor pozvali Trumpove da posjete Sloveniju, ali nisu dobili potvrdan odgovor.

Prema Ceraru, odnos Melanije Trump je prijateljski, ali Slovenija joj očito nije bila prioritet.

Aktualna vlada na čelu s Janšom bila je puno otvorenija u nadi za vezom s Melanijom. Tijekom svog parlamentarnog saslušanja za potvrdu početkom ove godine, Anže Logar, koji je na mjestu ministra vanjskih poslova zamijenio Cerara, izjavio je da novoformirana vlada želi surađivati ​​s Melanijom Trump i drugim poznatim Slovencima u inozemstvu s ciljem unapređenja interesa zemlje.

Logar nije precizirao na kakvu je suradnju mislio, ali njegove su riječi ipak iznenadile starije diplomate koji su znali da to vjerojatno neće uspjeti.

'Ne mogu zamisliti kako bi bilo koja ozbiljna diplomacija mogla surađivati ​​s gospođom Trump na takav način', rekao je diplomat koji je želio ostati anoniman za Politico, dodavši da je činjenica da to nisu uspjeli iskoristiti u posljednje četiri godine. Jasno je i da nju uopće ne zanima Slovenija, dodao je.

Ipak, Janšini planovi bili su veliki.

Melania Trump Izvor: Profimedia / Autor: Lev Radin/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kao dio slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a u drugoj polovici 2021. godine, njegova vlada htjela je dovesti Donalda Trumpa na samit Europska unija-SAD na visokoj razini u Bruxelles, prvi u više od šest godina.

No nakon Trumpova poraza na izborima i Janšinih tvitova, u kojima se otvoreno stavio na stranu predsjednika koji odbija priznati poraz na američkim izborima, takva nada je isparila iako se službeno vladina ambicija nije promijenila.

Tijekom nastupa pred slovenskim zakonodavcima prošlog tjedna, ministar vanjskih poslova Logar inzistirao je na tome da odnosi zemlje sa SAD-om nikad nisu bili bolji i odbacio je optužbe da je glasna potpora premijera Trumpu predstavljala skandal.

Logar tvrdi da je SAD strateški partner Slovenije i da su vlade uvijek gradile prijateljske bilateralne veze, 'bez obzira iz koje je stranke bio američki predsjednik'. Međutim neki se ne slažu s takvim viđenjem i smatraju da je Janša osramotio ne samo Sloveniju, već cijelu Europu.