OČENAŠEM PROTIV STAGNACIJE

Slovenci pripremaju post i molitvu za domovinu

13.06.2011 u 13:37

Bionic
Reading

U Sloveniji sutra počinju devetodnevne duhovne pripreme uoči dana molitve i posta za domovinu, objavio je u ponedjeljak ured za tisak Slovenske biskupske konferencije

Riječ je o inicijativi koju je prije više mjeseci pokrenula skupina katoličkih laika uz službenu potporu Katoličke crkve koja u to želi uključiti i druge vjerske zajednice. Cilj akcije je upozoriti na duhovne i moralne dimenzije ekonomske krize, uoči 20. obljetnice slovenske samostalnosti.

'U povijesti se već mnogo puta pokazalo da su molitva i post ubrzali rješavanje problema koji su se činili nerješivima. Molitva i post mogu duboko djelovati na način razmišljanja i djelovanje ljudi, da ponovno shvate ono što je bitno i opet budu spremni raditi za dobro cijele zajednice, te svestrani razvitak na osobnoj i društvenoj razini', navode oranizatori.

Slovenska biskupska konferencija objavila je da podržava inicijativu i potiče sve katoličke župe da u njoj sudjeluju.

Inicijatori predlažu da se u meditaciju, molitvu i post pred 20. obljetnicu slovenske samostalnosti Slovenije, tijekom koje je postignut velik napredak na političkom i gospodarskom području, ali i pad etičkih standarda, socijalne osjetljivosti, te duhovnih vrijednosti koje se temelje na solidarnosti, uključe svi slovenski državljani bez obzira na političko uvjerenje i narodnost, u skladu sa svojom vlastitom kulturom i vjerskom pripadnosti.

Devetodnevne duhovne pripreme završit će u srijedu 22. lipnja u katoličkoj crkvi svetog Josipa u Ljubljani, s cjelodnevnom molitvom i prigodnim glazbenim programom, uz sudjelovanje pripadnika različitih konfesija. Očekuje se da će tom prigodom predstavnici više vjerskih zajednica potpisati i zajedničku izjavu, objavila je Slovenska biskupska konferencija.

Organizatori su tiskali i posebne molitvenike s molitvama za različita područja života: za mlade, za pedagoge, za obitelji, svećenike, dijasporu, gospodarstvenike, za jedinstvo kršćana, za umjetnike, ali i za jačanje narodne svijesti, te za blagostanje domovine.

Molitvom i postom na kruhu i vodi slovenski katolici žele upozoriti na današnje stanje u društvu koje je, kako navode, svjetska gospodarska kriza samo još potencirala i 'ogolila', a ogleda se u nekritičkoj potrošačkoj kulturi, socijalnoj neosjetljivosti, padu moralnih vrijednosti, političkim svađama i bijegu od realnosti.