TUŽITELJI IZ KOPRA

Slovenci prijavili hrvatske ribare nakon osam godina

24.07.2012 u 20:34

Bionic
Reading

Slovensko državno odvjetništvo iz Kopra podnijelo je prije nekoliko dana kaznenu prijavu protiv dva hrvatska profesionalna ribara iz Savudrije zbog incidenta na sredini Piranskog zaljeva, koji se dogodio još 2005. godine, objavili su u utorak slovenski mediji

Kaznenu prijavu protiv Morena Osicha i njegova sina Prima slovenska policija odvjetništvu je podnijela još početkom rujna 2005. godine, na prijavu predsjednika slovenske ribolovne udruge Zlatka Novogradeca koji ih je prijavio da su mu 23. kolovoza iste godine svojom ribaricom oštetili mrežu u slovenskim teritorijalnim vodama i navodno mu prijetili ako još jednom dođe na njihovu poštu.

Zbog Novogradecove prijave da je Moreno tom prilikom prema njegovu brodu bacio nešto što je nalikovalo na štapin dinamita policija je hrvatskog ribara prijavila zbog 'utemeljene sumnje ugrožavanja sigurnosti', za što u Sloveniji može biti izrečena kazna i do jedne godine zatvora, te za 'oštećenja tuđe stvari' za što je predviđena novčana kazna ili kazna do dvije godine zatvora.

Sve se događalo u jednoj od epizoda ribarskih i graničnih sporova u spornoj vali, što će se rješavati preko arbitražnog suda o kojemu su se dvije strane dogovorile nakon što su to pitanje politički riješili 2009. godine bivši predsjednici vlada Borut Pahor i Jadranka Kosor.

Kako javljaju slovenski mediji, tužiteljstvo će na sudu jednom snimkom slovenske televizije pokušati dokazati da se je jedan od spomenutih hrvatskih ribara nepristojno ponašao u prisutnosti slovenskih novinara koji su u vrijeme spomenutog incidenta snimali reportažu o incidentima u Piranskom zaljevu.