ZAJEDNO U BASEL

Slovenci podržali inicijativu ministrice Pusić

04.10.2012 u 16:04

Bionic
Reading

Slovenski i hrvatski financijski stručnjaci France Arhar i Zdravko Rogić sastali su se danas na Bledu na trećem sastanku na kojem pokušavaju doći do rješenja problema Ljubljanske banke

Slovenskoj strani najvažnije je da hrvatska Vlada povuče državna jamstva komercijalnim bankama za tužbe protiv Ljubljanske banke i Nove ljubljanske banke. Arhar i Rogić rekli da će ministrima vanjskih poslova svojih država predložiti da napišu zajedničko pismo Banci za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu gdje bi se spor trebao riješiti, piše Večer.si.

Današnji sastanak ne bi trebao biti njihov posljednji, ali se s optimizmom gleda na rješavanje dugogodišnjeg bankovnog spora između dvije države.

U srijedu je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio da 'za Sloveniju nema spora o tome da je spor oko Ljubljanske banke sukcesijske naravi i da o tome treba razgovarati preko Banke za međunarodna poravnanja (BIS). Tako je Erjavec odgovorio na inicijativu hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić potvrđujući da je dobio pismo u kojemu mu predlaže da se obje države obrate BIS-u.