PAHOR NA ISPITU

Slovenci podijeljeni oko referenduma

10.05.2010 u 11:20

Bionic
Reading

Premda će na referendumu 6. lipnja odgovarati na pitanje jesu li za ili protiv toga da već ratificirani sporazum o arbitraži s Hrvatskom postane važeći, početak referendumske kampanje u Sloveniji govori da će to biti jedna vrsta provjere povjerenja glasača u vladu premijera Boruta Pahora nakon godine i pol njezina redovnog mandata te nadmetanje između Pahora i bivšeg premijera Janše, glavna je ocjena iz komentara ljubljanskog Dela u ponedjeljak

Vodeći slovenski list navodi da je za Sloveniju po važnosti pitanja koje će 6. lipnja na referendumu odgovarati riječ o temi koja se može usporediti s referendumima o samostalnosti države te s referendumom na kojemu se se građani izjašnjavali za ulazak u Europsku uniju i NATO savez.

No dok su ti referendumi bili uspješni, jer su se gotovo sve stranke složile s nacionalnim ciljevima prije referenduma, sada je sasvim drukčije, jer je vlada za potvrdu arbitražnog sporazuma, a oporba protiv, a sve to dijeli i javnost, navodi u komentaru Delo.

'Slovenska politika, a s njom i javnost, tijekom godina su se u vezi odnosa s Hrvatskom tako podijelile da nikakav zajednički strateški pogled nije moguć', navodi se u komentaru.

Mjesec dana prije referenduma javnost je polarizirana, ishod je teško najaviti iako se čini da je početak kampanje pripao premijeru Pahoru, a ne oporbenom prvaku Janši, ocjenjuje list.

Dok Janša nastupa 's nacionalnim zastavama' i poziva na 'domoljublje' te na odbijanje sporazuma s Hrvatskom i nove pregovore o granici, Pahor poziva na 'racionalnost' i rješenje graničnog spora radi perspektive stabilnosti odnosa sa susjednom državom. No ako Pahor želi konačan uspjeh na referendumu, morat će glasno iznositi svoje argumente za arbitražni sporazum, ne računajući na to da će birači podržati ono za što se zauzima vlada samo zato jer je to službeno stajalište, navodi se u komentaru.

Za Pahora bi moglo predstavljati neuspjeh ako na referendum izađe malo ljudi, bez obzira na konačan rezultat, a najveća zamka za premijera je mogućnost da se izjašnjavanje o načinu rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom pretvori u glasovanje za ili protiv vlade i njene politike općenito, navodi Delo, podsjećajući da je rejting premijera i njegove vlade trenutačno u javnosti nizak zbog najavljenih strukturnih reformi i gospodarske krize.

Po mišljenju komentatora, prve referendumske izjave Pahora i oporbenog čelnika Janeza Janše govore da će to biti referendum na kojemu će se ljudi izjašnjavati za ili protiv vlade. Tu lažnu dilemu biračima su nametnuli protivnici arbitražnog sporazuma te oporba, jer joj to koristi, no pitanje je zašto je vlada na tu igru vlada pristala, navodi vodeći slovenski list.