NUŽNA DVOTREĆINSKA VEĆINA

Slovenci odlučuju o članstvu Hrvatske u NATO-u

29.01.2009 u 13:14

Bionic
Reading

Slovenski parlament počeo je u četvrtak zadnji dan siječanjskog redovnog zasjedanja tijekom kojega će zastupnici odlučivati i o ratifikaciji pristupnih protokola za uključivanje Albanije i Hrvatske u NATO savezu

LJUBLJANA - Trenutačno je u tijeku rasprava zastupnika o zaključnom računu državnog proračuna za prošlu godinu, uz žestoke polemike zastupnika vladajućih stranaka i i sadašnje opozicije o tome tko je zaslužan ili kriv za prijašnje ekonomske rezultate i javne troškove i kako prilagoditi državne troškove situaciji koju je donijela ekonomska kriza.

Rasprava o pristupnim protokolima dviju budućih novih članica NATO saveza očekuje se za popodne, a glasovanje u večernjim satima. Za potvrdu ratifikacije potrebna je dvotrećinska većina od 90 glasova, koliko je zastupnika u parlamentu. Najprije će zastupnici glasovati o zakonu kojim se ratificira protokol o članstvu Albanije, a nakon toga i Hrvatske.

Na sastanku parlamentarnog odbora za vanjsku politiku u ponedjeljak zakon o ratifikaciji hrvatskog članstva u NATO savezu podržan je velikom većinom i parlamentarcima je preporučeno da se on usvoji. Za ratifikaciju zakona na odboru je glasovalo 16 članova odbora, a tri su bila protiv.

Predsjednik vlade Borut Pahor početkom tjedna je u parlamentu zastupnike pozvao da glasuju za članstvo Hrvatske u NATO savezu.

Pahor je odgovarajući na zastupnička pitanja tada izjavio da će glasovanjem za ulazak Hrvatske u NATO glasovati i za kredibilnost Slovenije budući da je ulazak Hrvatske u organizaciju u kojoj se Slovenija nalazi od 2004. godine na summitu u Bukureštu prošle godine podržala i prijašnja vlada Janeza Janše.

Janša je također najavio da će članovi njegove Slovenske demokratske stranke (SDS) glasovati za ratifikaciju, čime bi zakon o ratifikaciji dobio potrebnu dvotrećinsku većinu.