GLAS NARODA

Slovenci ne žele referendum o ulasku Hrvatske u EU

26.01.2009 u 08:27

Bionic
Reading

Polovica anketiranih građana u Sloveniji Hrvatsku smatra odgovornom za zaoštravanje odnosa između dviju zemalja, dok njih 44 posto krivi obje države, pokazala je to anketa Vox populi koju je objavio slovenski 'Dnevnik'. Samo 3,4 posto ispitanih smatra da je isključivo Slovenija kriva za probleme

Međutim, čak 71,1 posto ispitanika smatra da slovenski referendum o ulasku Hrvatske u EU nije potreban. Gotovo 64 posto anketiranih želi da naša zemlja postane članica Europske unije.
Iako slovenski političari često spominju mogućnost referenduma koji bi, prema njihovom mišljenju, ojačao poziciju Slovenije u odnosu na Hrvatsku, čini se da javnost nije naklonjena takvom rješenju. Rezultati ove ankete govore da bi, čak i ako do referenduma dođe, većina Slovenaca glasovala za prijem Hrvatske u EU.

Trećina ispitanika, točnije njih 34,1 posto misli da blokadom Hrvatske Slovenija štiti i zagovara svoje interese.

Istodobno, 57 posto anketiranih traži bolje sporazume i kompromis s obje strane dok njih 20,8 posto zagovara sporazum Račan-Drnovšek. 17,6 posto ispitanih zagovara međunarodnu arbitražu, a 2,4 posto građana koji su sudjelovali u anketi taj problem želi prebaciti idućim generacijama.

Zanimljivo je da 15 posto ispitanika ove godine ne namjerava ljetovati u Hrvatskoj, dok se njih 5,8 posto još uvijek dvoumi. Ipak, 38 posto anketiranih izjavilo je da će, bez obzira na međudržavne probleme, i ovoga ljeta svoj odmor provesti kod nas.