PRIHVATIT ĆE REHNOV PRIJEDLOG

Slovenci ne pristaju na brzu deblokadu pregovora

17.06.2009 u 11:59

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar će europskom povjereniku za proširenje Olliju Rehnu po svoj prilici dati pozitivnu reakciju Ljubljane na 'zadnju varijantu' njegova prijedloga o graničnoj arbitraži, ali ne i na njegovu zamisao o trenutačnoj deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora nakon što taj dokument potpišu predsjednici dviju vlada, ocjenjuje u srijedu slovenski tisak

Uoči novog trilateralnog susreta ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije s Rehnom, ljubljansko Delo navodi kako bi se 'europsko posredništvo' oko graničnog prijepora moglo povoljno završiti 'u relativno kratkom vremenu' u slučaju da 'obje države pokažu dovoljno snage da premoste svoje rezerve' oko Rehnovih prijedloga. Vodeći slovenski list navodi da su reakcije Zagreba na Rehnove zadnje izmjene vrlo suzdržane, dok se po izjavama Žbogara može naslutiti da će im Ljubljana, unatoč nekim za Sloveniju nedovoljno jasnim formulacijama, dati prolaz.

Delo dodaje kako se 'može čuti da će Slovenija idućih dana nastojati na tome da obje države moraju sporazum o arbitraži i deblokadi ratificirati u parlamentu'. Po pisanju slovenskih medija, ni u zadnjem Rehnovu prijedlogu ne navodi se potreba ratifikacije tog dokumenta nego to da bi do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora došlo odmah nakon što tekst potpišu predsjednici dviju vlada.

Pahor međutim, navode mediji u Ljubljani, očekuje da do deblokade dođe tek nakon parlamentarne ratifikacije, 'poučen lošim iskustvima' sa sporazumom Drnovšek-Račan koji Hrvatska nije ni potpisala ni ratificirala pa je ostao tek u prijedlogu međudržavne komisije.

Slovenski mediji danas navode da Slovenija i dalje inzistira da se u Rehnov prijedlog sporazuma o arbitraži unese odredba po kojoj bi do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora došlo ne na temelju pismene izjave dvaju premijera da će Hrvatske i Slovenija prihvatiti rezultat arbitraže, nego tek nakon što sporazum o arbitraži ratificiraju Hrvatski sabor i slovenski parlament. Mariborski Večer u toj se tvrdnji poziva na slovenske diplomatske izvore, no neki mediji navode da će za eventualni pristanak na sadašnji prijedlog biti bitnije hoće li premijer Borut Pahor u smisao završetka blokade uspjeti uvjeriti Janeza Janšu, predsjednika najveće oporbene stranke i bivšeg premijera.

Janša je naime u ponedjeljak naveo da nema smisla pristati na Rehnov prijedlog ako ne sadrži 'načelo pravičnosti', dok Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar sugeriraju da Rehnove zadnje izmjene omogućuju da Slovenija u vezi graničnog rješenja postigne svoj nacionalni interes. Oni tvrde da formulacija u Rehnovu prijedlogu kako će granično rješenje uvažiti i 'vitalne interese' i uvažiti druge 'okolnosti' zapravo osigurava da će rješenje za granicu biti povoljno za Sloveniju iako će biti prepušteno arbitrima.