ARBITRAŽNI SPORAZUM

Slovenci nacrt poslali u parlament

29.09.2009 u 22:07

Bionic
Reading

Slovenska vlada u utorak je prihvatila inicijativu o zaključenju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom o rješavanju graničnog pitanja, izjavio je nakon vladine sjednice na konferenciji za novinare ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar

"Inicijativa će biti upućena parlamentarnom odboru za vanjsku politiku", rekao je Žbogar, objasnivši uobičajenu proceduru pokretanja postupaka za sklapanje međudržavnih sporazuma.

Pojedine slovenske oporbene stranke tvrde da je Pahorova vlada prebrzo deblokirala hrvatske pristupne pregovore i da je prihvatila pregovaračke pozicije za arbitražu slabije od onih koje je predviđao drugi prijedlog Ollija Rehna.

U sadašnjem okviru nema vremenskog rasporeda za rješenje graničnog pitanja pred ulazak Hrvatske u EU, dok je izvorni Rehnov prijedlog navodio da će arbitri o tome odlučiti u roku od godinu dana nakon sklapanja slovensko-hrvatskog sporazuma o arbitraži.

"U nacrtu arbitražnog sporazuma postoji rok - to je rok koji je istovjetan prosječnu roku trajanja arbitraže", rekao je Žbogar.

Iz slovenskog prlamenta u međuvremenu je objavljeno da je sjednica parlamentarnog odbora zakazana za srijedu popodne i da će se održati za zatvorenim vratima.

Zadnjih dana slovenske oporbene stranke suprotstavile su se navodima predsjednika vlade Boruta Pahora da je deblokada hrvatskih pristupnih pregovora omogućila nastavak razgovora o granici na temelju drugog Rehnova prijedloga. Taj prijedlog po Pahorovoj ocjeni omogućuje "pravedno rješenje" graničnog prijepora i ostvarenje slovenskih nacionalnih interesa.

Slovenska pučka stranka navela je da je sastanak Pahora sa stranačkim vođama u ponedjeljak pokazao kako nema jamstava da će se postići rješenje na temelju kojeg bi Slovenci mogli zaključiti da im je teritorij ostao "cjelovit". Ta će stranka stoga ustrajati da se o arbitražnom sporazumu, ali i o kasnijem pristupnom ugovoru Hrvatske s EU-om glasuje na državnom referendumu koji bi zahtijevao dvotrećinsku većinu.

Bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša u utorak je rekao da njegova stranka u parlamentu neće poduprijeti Pahorov prijedlog pokretanja postupka za sklapanje arbitražnog sporazuma utemeljena, kako kaže Pahor, na drugom Rehnovu prijedlogu.

Iako je obećao da njegova stranka neće zahtijevati referendum o ulasku Hrvatske u EU, Janša je rekao da su takvi referendumi vjerojatni jer ih najavljuju neke druge stranke i građanske udruge. Arbitražni sporazum u okviru o kojemu je strankama govorio Pahor "nema izgleda" da prođe na referendumu, tvrdi Janša.

Zato će slovenski birači na referendumu vjerojatno odbaciti takav arbitražni sporazum koji ne sadrži vremensku odrednicu o rješenju graničnog prijepora, a to će štetiti Sloveniji, ali i Hrvatskoj koja će opet biti blokirana, objasnio je Janša.

Bivši predsjednik slovenske vlade izjavio je u utorak da mu je dobro poznata pozadina ljubljanskog dogovora Pahora i predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor te da Pahor strankama i stranačkim vođama o tome nije sve rekao.

Slovenski mediji u utorak popodne kao vjerojatni scenarij navode da bi parlament o pojedinostima budućeg arbitražnog okvira za rješenje prijepora s Hrvatskom mogao raspravljati u četvrtak, ponovno na izvanrednoj sjednici, opet za zatvorenim vratima.