ODLUKA U ČETVRTAK

Slovenci kroje sudbinu arbitražnog povjerenstva

04.03.2009 u 16:15

Bionic
Reading

Slovenska će se vlada u četvrtak na redovitoj sjednici upoznati s izvješćem slovenskog dijela međudržavnog slovensko-hrvatskog povjerenstva za pripremu arbitraže i odlučiti hoće li ono nastaviti rad

LJUBLJANA - Kako je u utorak u razgovoru za slovenski radio rekao predsjednik slovenske vlade Borut Pahor, vlada će se upoznati s rezultatima jednoipolgodišnjeg rada Mješovitog povjerenstva za pripremu okvira o podnošenju spora radi razgraničenja između Hrvatske i Slovenije pred međunarodnim tijelom.

Povjerenstvo je osnovano na temelju odluka slovenske i hrvatske vlade nakon sastanka predsjednika dviju vlada Ive Sanadera i Janeza Janše održanog 25. kolovoza 2007. godine na Bledu.

Po Pahorovim riječima, to povjerenstvo koje je trebalo izraditi zajednički prijedlog za izlazak dviju zemalja "pred trećega" nije "na žalost" došlo do dovoljno "dodirnih točaka".

Pahor je ustvrdio da nije postignut dogovor niti o ustanovi odnosno posredniku u sporu niti o tzv. pravnom okviru te da Hrvatska nije pristala da se o sporu prosuđuje po načelu pravičnosti (ex aequo et bono).

No povjerenstvu je uspjelo postići suglasnost o tome da je potrebno odlučivati i o granici na moru i o granici na kopnu, te da je datum za određivanje pravog stanja na granici 25. lipnja 1991. godine, odnosno datum proglašenja neovisnosti obiju država, podsjetio je Pahor.

Izvješće bi slovenskoj vladi trebao podnijeti supredsjedatelj povjerenstva Miha Pogačnik koji je u međuvremenu Pahoru ponudio ostavku.

Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader na nedavnom je susretu s Pahorom u Mokricama među ostalim predložio da spomenuto povjerenstvo održi još jedan sastanak, rekavši da dok ono ne završi rad nije uputno iznositi nove inicijative o razrješenju graničnog spora.