PAHOROVA OČEKIVANJA

'Slovenci će na referendumu poduprijeti ratifikaciju'

19.04.2010 u 20:43

Bionic
Reading

Pošto je u ponedjeljak poslijepodne slovenski parlament potvrdio arbitražni sporazum s Hrvatskom, predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izrazio je žaljenje što je glasovanje bojkotirala oporba, koja mu se protivi, pri čemu je izrazio uvjerenje da će ratifikacija biti potvrđena i na naknadnome zakonodavnom referendumu koji bi se trebao održati u lipnju

'Na kraju će građani na referendumu odlučiti je li arbitražni sporazum dobar način da se odredi granica. Trudit ću se da referendum uspije, a od onih koji su protiv sporazuma očekujem da u predreferendumskoj kampanji kažu što je alternativa arbitraži, kako bi i kada postigli nešto više', rekao je Pahor novinarima u parlamentu na kraju prvog dana sjednice.

'Nadam se da će političari u kampanji uoči referenduma biti dovoljno zreli da se, unatoč razlikama između nas, očuva tolerantnost i umjerenost u retorici', rekao je Pahor, dodajući kako vjeruje da će ratifikacija biti potvrđena i referendumskim rezultatom.

Arbitražni sporazum i njegova ratifikacija su 'povijesni korak', rekao je Pahor novinarima. Dogovor o arbitraži, po njegovim riječima, određuje kako doći do pravednog rješenja za granicu i teritorijalni kontakt s otvorenim morem, a Hrvatskoj da nastavi pregovore s Europskom unijom i postane punopravna članica.

Odluku parlamenta da ratificira arbitražni sporazum izjavom je podupro i slovenski predsjednik Danilo Tuerk. Istaknuo je kako vjeruje da će slovenski građani na referendumu potvrditi ratifikaciju i tako pokazati da znaju donositi 'racionalne'odluke.

Tuerk se zauzeo za to da Slovenija 'temeljito i bez nepotrebnog čekanja' odmah pristupi izradi memoranduma kojim će svoja stajališta o graničnome prijeporu iznijeti pred arbitražno vijeće koje bi trebalo početi s radom kad Hrvatska potpiše sporazum o pristupanju Europskoj uniji.