PRIJEDLOG FRANCA BUČARA

Slovenci bi mirovnu konferenciju za arbitražni sporazum

16.12.2009 u 08:42

Bionic
Reading

Protivnici arbitražnog sporazuma u Sloveniji ne odustaju. Na čelu s Francom Bučarom, predsjednikom slovenskog parlamenta u vrijeme osamostaljenja i jednom od 'očeva' slovenske samostalnosti, u Ljubljani se u tajnosti sastaju i dogovaraju 'najelegantniji' način rušenja arbitražnog sporazuma

Bučar smatra da Slovenija može odstupiti od sporazuma tako da pitanje arbitraže proširi na pitanje sukcesije bivše Jugoslavije u cjelini. Time bi se na nekoj budućoj 'mirovnoj konferenciji' otvorila pitanja svih granica na teritoriju bivše države, ako bi se o takvoj konferenciji usuglasile sve novonastale države.

Bučar je za svoje ideje pridobio šaroliko društvo. No bez potpore Janeza Janše, bivšeg premijera i šefa slovenske opozicije, nema puno šanse na uspjeh. Janša se oštro protivi arbitražnom sporazumu, no ipak se drži podalje od Bučarove ekipe.

Zasad se on zadovoljava izravnim pritiskom na Pahora, od kojeg traži da sam odustane od 'štetnog' arbitražnog sporazuma, koji 'ugrožava slovenski status pomorske države'.

Pahor, međutim, mirno najavljuje da će najprije pričekati pozitivnu odluku Ustavnog suda o ustavnosti sporazuma, nakon čega će se, prije konačne parlamentarne ratifikacije, o spornom sporazumu na savjetodavnom referendumu izjasniti i slovenski građani.